Društvo | 19.02.2023.

U Hatayu pomaže unesrećenim u zemljotresima

Humanitarac Jusuf Fajić: Sablasni prizori teško su zamislivi, miris mejta šokantan je

“Išao sam u velikim zemljotresima pogođeno područje prije nekoliko godina u Albaniji, gdje su ulice bile izlijepljene posmrtnicama cijelih porodica, i to je tada bio šok za mene. No, ovo što sam ovdje doživio sigurno ću pamtiti cijeli život. Antakya više ne postoji. Prvih dana izvlačili su žive ljude, ali od jučer i danas (13. i 14. februar, op. a.)  svaki živi ispod onih ruševina je baš čudo”, navodi Jusuf Fajić iz EMMAUSA.

ALMA ARNAUTOVIĆ

Osim pripreme i podjele humanitarne pomoći i hrane, ekipa Međunarodnog fonda solidarnosti (MFS) EMMAUS iz Bosne i Hercegovine danima unazad u Republici Türkiye dijeli patnju i bol s hiljadama koji su preživjeli smrtonosne zemljotrese, koji su 6. februara pogodili dijelove ove države i Sirije, a koji sada ukopavaju svoje najmilije.

Ekipa EMMAUS-a stigla je među prvima u Republici Türkiye. Čim su vidjeli šta se dešava, brzo su se organizirali i krenuli. Zbog preopterećenih letova i njihovih odgađanja, odlučili su da krenu svojim kombijem, a razlog više za ovakav vid transporta bio je i direktno pružanje pomoći unesrećenom stanovništvu Republike Türkiye, za šta im je bilo neophodno vozilo.

U trenucima kada smo razgovarali s Jusufom Fajićem, jednim od članova tima, nalazio se u mjestu Reyhanli, nedaleko od Pazarcika kod Kahramnamaraşa, u kojem je registriran epicentar razornog zemljotresa. Inače, EMMAUS-ova prva ekipa koja je stigla u Republiku Türkiye, u koordinaciji s turskim prijateljskim humanitarnim organizacijama, raspoređena je u ovom mjestu, u regiji Hatay, gdje je u blizini i sirijska granica i gdje je najviše stradalih u zemljotresima. Pojam „najviše stradalih“ znači doslovno – smrt na svakom koraku.

„Išao sam u velikim zemljotresima pogođeno područje prije nekoliko godina u Albaniji, gdje su ulice bile izlijepljene posmrtnicama cijelih porodica i to je tada bio šok za mene. No, ovo što sam ovdje doživio sigurno ću pamtiti cijeli život. Antakya više ne postoji. Prvih dana izvlačili su žive ljude, ali od jučer i danas (13. i 14. februar, op. a.) svaki živi ispod onih ruševina je baš čudo“, navodi Fajić.

Ono što je u prvim satima i danima nakon zemljotresa bila potraga za životom, kako bi se spasio što veći broj preživjelih, s odmakom vremena pretvorilo se u pretraživanje ruševina i potragu za smrtno stradalima, kako bi se dostojanstveno izvršio njihov ukop.

EMMAUS-ova ekipa masovne obroke priprema u improviziranim kuhinjama IHH, turske humanitarne organizacije koja aktivno pomaže na terenu u stotinu i dvadeset država svijeta. Sablasni prizori koji se u međuvremenu mogu vidjeti teško su zamislivi ljudima izvan ovih područja.

„Veliki broj spasilačkih ekipa je na terenu, a skoro pa ni jedna zgrada više nije upotrebljiva. Porodice još uvijek sjede pored ruševina u nadi da će neko njihov biti spašen. Nažalost, svuda po pločnicima su mrtva tijela u vrećama, a miris mejta u ovolikoj količini do sada nisam osjetio. Zaista je ovo jedan šok. Naročito me šokiralo kada smo sinoć, dok smo se vraćali, u predgrađu vidjeli mjesto gdje se ukopavaju preminuli“, navodi Fajić.

Prizori novoformiranih, ogromnih mezarja gdje se vrše kolektivni ukopi posebno su jezivi noću, kada se radi pod svjetlima reflektora, uz brujanje i zvuk motora radnih mašina.

„Da biste stvorili sliku o veličini ovog mezarja, zamislite Potočare pa puta šest. Bageri su iskopali kanale gdje slažu mrtve i mašinama ih zagrću. Tijela se, zbog nedostatka vremena, samo numerišu“, opisuje Fajić.

Stanovništvo prijavljuje incidente, sukobe i napade, a jake policijske i vojne snage i u haotičnim situacijama uspijevaju održati kontrolu. Hapse se razbojnici koji dolaze na ruševine s ciljem pljačkanja, a osim brige o sigurnosti preživjelih građana, policija i vojska nastoje pomoći i u drugim segmentima.

„Jednog dana nas je, samo dva kilometra od grada Reyhanli, zaustavila policija i zamolila da našim vozilom prevezemo pomoć do nekoliko porodica u gradu. U predgrađima je opći haos, ali drže ga pod kontrolom. Drago nam je da smo i policiji mogli pomoći u ovim teškim trenucima“, kaže Fajić.

Brigu o preživjelima u regiji Hatay preuzele su brojne domaće i strane organizacije. Obezbjeđuju im obroke i tople napitke, a također, vrši se i dostava humanitarne pomoći u vidu deka, veša i higijenskih potrepština u kampovima koje je podigao AFAD (Uprava za upravljanje katastrofama i hitnim slučajevima). Članovima EMMAUS-ove ekipe jedna je lokacija poznata od ranije, a to je baza IHH u Reyhanliju, koju su posjetili prije nekoliko godina, kada su dovozili konvoje pomoći za narod Sirije.

Inače, susreti naših humanitaraca i spasilaca s djecom naročito su emotivni, a gotovo svako dijete pogledom i osmijehom iskazuje zahvalnost. Stariji objašnjavaju gdje su stanovali i pričaju o svojim porodicama i životima kakve su imali do ove prirodne katastrofe. Između ostalih, penzionisani učitelj Mustafa ukratko im je ispričao da je u svoju kuću primio izbjeglice iz Sirije, bračni par s trogodišnjim blizancima. Usljed zemljotresa, Mustafina se kuća srušila, a on i kćerka nekako su izvukli živu glavu. Preživio je i bračni par iz Sirije, ali njihova dječica nisu.

„Nastojat ćemo da na ovom području u narednim danima obezbijedimo hranu i druge potrepštine, s obzirom na to da će vanredna situacija potrajati jako dugo. Očekujemo da krenu kamioni humanitarne pomoći od nas iz Bosne i Hercegovine, gdje se odazvalo veoma mnogo ljudi. Ovdje smo iskoordinirali i sve oko transporta, carinjenja i upoznati smo s najvećim potrebama ovih ljudi. Obustavili smo prikupljanje odjeće i apelirali smo da se više ne prikuplja jer to zaista nije potrebno u tolikoj mjeri. Ono što je najpotrebnije ustvari je hrana, higijena, a od odjeće ponajviše unutarnji veš, naročito ženski, jer nema mogućnosti održavanja lične higijene. Trenutno pokušavano iskoordinirati kako da se prebaci pomoć za Siriju, što će pored Republike Türkiye biti EMMAUS-ova sljedeća uporedna aktivnost“, zaključio je Fajić.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

GODIŠNJICA SMRTI: Gojka Šuška smrt je spasila od Haga

Svečano otvorenje džamije Arnaudija u Banjaluci u utorak

Zelene beretke: Trećeg maja 1992. odbranjena je BiH i spašen je predsjednik Izetbegović

TROJKI SVANULO, NJIMA SMRKLO: 4.500 ljekara i stomatologa jutros tužilo Vladu FBiH za diskriminaciju