Iz SDA su rekli da odbacivanjem prvobitnog nacrta, koji je dobio zeleno svjetlo Venecijanske komisije i Evropske komisije, a zatim usvajanjem nazadnih izmjena, vladajuće stranke očigledno pokušavaju sačuvati postojeće stanje u bosanskohercegovačkom pravosuđu i kontrolu nad njegovim radom.

"Uzimajući u obzir činjenicu da su izmjene Zakona o VSTV-u u skladu sa evropskim standardima jedan od 14 ključnih prioriteta Evropske komisije, jasno je da je Vijeće ministara BiH ovim činom nanijelo veliku štetu evropskom putu Bosne i Hercegovine, što potvrđuju i oštre kritike međunarodne zajednice", navode iz SDA.

Naveli su da umjesto "historijske sjednice", kako su je nazivali ministri iz stranaka Trojke, građani Bosne i Hercegovine su dobili historijsku podvalu.

"Trojka je neistinama o Južnoj plinskoj interkonekciji i Zakonu o VSTV-u pokušala sakriti činjenicu da novim ustupcima koalicionim partnerima na račun države Bosne i Hercegovine nastavljaju plaćati dug za ulazak u vlast. Ministri Trojke su dužni javnosti objasniti zašto su izmijenili prvobitni Nacrt i zašto su isporučili Miloradu Dodiku Istočnu interkonekciju mimo paketa sa Južnom interkonekcijom i bez državnog zakona o gasu", dodali su iz SDA.

Podsjećamo, najviši predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini uputili su čelnicima u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine oštro pismo u kojem ih kritiziraju zbog izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

Razočarani ambasadori upozorili su zajednički kolegij, te predsjedavajući klubova poslanika stranaka zastupljenih u Predstavnički i Domu naroda Parlamenta BiH na štetne posljedice ako bi prihvatili u zadnjem momentu usvojene izmjene ovog strateškog zakona.