Sud u Ruandi proglasio je Paula Rusesabaginu, nekadašnjeg upravitelja hotela koji je u holivudskom filmu o genocidu 1994. prikazan kao junak, krivim što je bio dio grupe odgovorne za terorističke napade.

"Trebali bi biti proglašeni krivima jer su bili dio terorističke grupe - MRCD -FLN", rekla je sutkinja Beatrice Mukamurenzi za 20 optuženika uključujući Rusesabaginu.

"Napadali su ljude u njihovim domovima ili čak u automobilima na cesti", naveo je sud u Kigaliju dodavši da je Rusesabagina osigurao finansijsku i logističku podršku oružanom krilu opozicijskog pokreta kojem je bio suosnivač. Oružano krilo, Nacionalna fronta za oslobođenje (FLN), odgovorna je za smrtonosne napade u Ruandi 2018. i 2019., dodaje sud. No on poriče bilo kakvu umiješanost u napade, kada je ubijeno devet osoba. 

Slučaj je pomno praćen otkako je Rusesabagina (67) uhapšen prošle godine po dolasku iz Dubaija nakon, kako je on rekao, otmice u organizaciji ruandskih vlasti.

Nakon što ga je glumac Don Cheadle prikazao kao junaka filma Hotel Ruanda iz 2004., Rusesabagina, koji živi u Sjedinjenim Državama, postao je istaknuti kritičar predsjednika Paula Kagamea. Odbacio je sve optužbe protiv sebe, a njegove su pristaše suđenje nazvali lažnim i dokazom Kagameova nemilosrdnog postupanja prema političkim protivnicima.

Tužitelji su tražili doživotnu zatvorsku kaznu po devet optužbi, uključujući terorizam, podmetanje požara, uzimanje talaca i formiranje oružane pobunjeničke grupe kojom je upravljao iz inozemstva.

Nakon objave prvostepene presude, jednom od optuženika je pozlilo, što je uzrokovalo kratku pauzu koja je odgodila izricanje presuda po drugim optužbama i izricanje kazne.

Rusesabagina je postao svjetski slavna osoba nakon filma, u kojemu je prikazano kako riskira svoj život da skloni stotine ljudi kao upravitelj luksuznog hotela u glavnom gradu Ruande Kigaliju, za vrijeme 100-dnevnog genocida kada su ekstremisti iz plemena Hutu ubili više od 800.000 ljudi, uglavnom iz manjine Tutsija.

Cheadle je za tu ulogu bio nominiran za Oscara. Rusesabagina je iskoristio svoju slavu kako bi istaknuo ono što je opisao kao kršenje prava koje je počinila Kagameova vlada. Kagame je bio komandant pobunjenika Tutsija, koji je preuzeo vlast nakon što su njegove snage zauzele Kigali i zaustavile genocid.

Suđenje Rusesabagini počelo je u februaru, šest mjeseci nakon što je letom iz Dubaija stigao u Kigali. Njegove pristaše kažu da je otet. Ruandska vlada je sugerirala da se na prevaru ukrcao u privatni avion.

Human Rights Watch tada je rekao da je njegovo hapšenje predstavljalo prisilni nestanak, što je nazvano ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava.

Sjedinjene Države, koje su mu 2005. godine dodijelile Predsjedničku medalju slobode, Evropski parlament i Belgija izrazili su zabrinutost zbog okolnosti hapšenja i pravičnosti suđenja.