U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine formiran je predmet u Odjeljenju za terorizam u okviru kojeg je pozvan ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez da dadne iskaz.

Helez je za N1 potvrdio da danas daje izjavu u Tužilaštvu BiH kao svjedok.

“Danas dajem izjavu Tužilaštvu kao svjedok, ne kao optuženi, što bi mnogi željeli da je tako. Imam informacija koje ću dati Tužilaštvu. Nisam želio u javnost jer je ovo ozbiljno pitanje, da parcijalno to dijelim sa medijima. Danas ću biti u Tužilaštvu i dat ću puno informacija”, prenosi Andolija.

Od ranije je poznato da će ministar Helez biti pozvan da dadne iskaz te prezentira sve informacije, dokaze i činjenice kojima raspolaže.

Prošle sedmice Helez je iznio tvrdnje o postojanju vojnih kampova na teritoriji Republike srpske.

Rekao je da se nalaze na području Rogatice i području planine Maglić, za koje tvrdi, da posjeduje i fotografije.

U petak je za Detektor rekao da je informacije o tim kampovima dobio prije više od dva mjeseca, te ih proslijedio međunarodnim organizacijama i dijelovima međunarodne zajednice u našoj zemlji.

“Nalaze se vrlo blizu Sarajeva. Nalaze se oko bošnjačkog i iznad povratničkog, bošnjačkog naselja u okolini Sarajeva, i ne bih dalje otkrivao te lokacije. A to je baš kamp za obuku. I posjedujem fotografije. To su ljudi koji su naoružani, spremni, sa dobrom uniformom, dobrim naoružanjem”, dodao je Helez, ali nije želio objaviti fotografije.

U razgovoru za Detektor pojasnio je kako je informacije o kampovima dobio preko posrednika, zajedno s fotografijama i zahtjevom “da se hitno poduzme nešto”. Dodaje da povratnici u blizini Sarajeva svakodnevno svjedoče prolasku naoružanih osoba koje tokom vježbi prelaze na teritorije nekoliko općina, ali da je sjedište kampa u jednoj općini, koju nije želio otkriti.

(Izvori: Faktor i AA)