Da ne postoji internet, vjerovatno bi život Hasbullaha Magomedova prolazio mirno. Ali u samo nekoliko mjeseci, mladi Rus koji izgleda poput dječaka a zapravo ima 19 godina, postao je zvijezda na društvenim mrežama, zahvaljujući svojoj posebnoj harizmi i video snimcima koje pravi sa notom humora.

Hasbulla, koji boluje od ahondroplazije, oblika patuljastosti uzrokovanog genetskim poremećajem, rođen je u glavnom gradu Dagestana, gdje je poznat po tome kao lik koji vozi jet ski, diže utege i udara svakoga ko mu se usudi naći na putu.

Ti su njegovi poduhvati već na mrežama, gdje ima milione pratitelja koji su doveli do toga da postane pravi fenomen, iza kojeg stoje sportske zvijezde poput bivšeg UFC prvaka Khabiba Nurmagomedova.

 

Prošle subote, tokom UFC 267 eventa održanog u Abu Dhabiju, Hasbulla je sreo svog najvećeg neprijatelja, Abdua Rozika, 18-godišnjeg pjevača iz Tadžikistana koji pati od sličnog poremećaja i s kojim se već ranije sukobljavao. Susret je prošao na rubu incidenta i međusobnog okjršaja.

Tokom večeri održane u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, Brazilac Glover Teixeira osvojio je UFC-ov pojas u poluteškoj kategoriji pobijedivši Jana Blachowicza, dok je Petr Yan isto tako osvojio titulu u bantam kategoriji.

Međutim, najveći trenutak večeri bila je slika Hasbullaha Magomedova na ramenima Khabiba Nurmagomedova koji slavi pobjedu svog učenika Islama Makhačeva. A nakon toga je nastao snimak za pamćenje, onaj slavnog 'dečka' s predsjednikom UFC-a, Danom Whiteom.