Izrael ima bezuslovnu podršku Sjedinjenih Država u kampanji u Gazi u kojoj je vojska pretrpjela gubitak 93 vojnika i više od 5000 ranjenih, od kojih polovina teško, navodi Ministarstvo odbrane koje od vlade zahtijeva "novu preraspodjelu resursa". Borbe ulicu po ulicu koje se odvijaju u tri glavna uporišta Hamasa na sjeveru i jugu Pojasa imaju visoku cijenu za izraelske snage koje, nakon dva mjeseca brutalnog bombardiranja i kopnenih operacija, ne mogu uloviti vođe Hamasa.

Očite lilne razlike između Joea Bidena i Benjamina Netanyahua stavljene su po strani od sedmog oktobra i Washington ne postavlja vremenska ograničenja za operaciju u Pojasu. "Ovo su izraelske vojne operacije i Izraelci će odlučiti o svom smjeru, mi ćemo ih podržati", još jednom je jasno rekao glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Gordon Johndroe. U tom istom smislu, sam Netanyahu je izjavio da je rekao Bidenu da će vojna ofanziva protiv Khan Yunisa, u Pojasu Gaze, trajati još tri ili četiri sedmice.

Nakon ove ofanzive vojne će operacije biti puno koncentriranije i manje intenzivne, navode diplomatski izvori na koje se poziva izraelska televizija Channel 13.

Rat se intenzivirao od kraja kratkog humanitarnog primirja i, osim bombardiranja, vojska se bori u Jabaliji, Shejaiyi i Khan Yunisu, rodnom gradu Yahye Sinwara i Mohameda Deifa, vođa Hamasa. Ovo je najjači trokut palestinskog otpora i borbe su žestoke.

Izraelska vojska ima više od 5000 ranjenih, prema podacima Odjela za rehabilitaciju vojske koje je objavio izraelski list 'Yediot Ahronot'. O broju ranjenih u borbama ne govori se svaki dan, ali već ima više od 5000 ranjenih vojnika, više od 2000 ih je službeno prepoznato kao invalidi.

U izjavama koje prenosi 'Yediot', Limor Luria, voditelj Odjela za rehabilitaciju Ministarstva odbrane, objašnjava da "nikada nismo prošli kroz nešto ovako (...) više od 58 posto ranjenika koje liječimo imaju ozbiljne ozljede na ruke i stopala" a mnogima su potrebne amputacije. Oko 12 posto su unutarnje ozljede: slezena, bubreg, razderotine unutarnjih organa. Tu su i ozljede glave i očiju, a oko sedam posto su psihičke ozljede, brojka za koju će sigurno vrtoglavo rasti.

Rat za uništenje Hamasa uzrokovao je ulazak više od 100.000 Izraelaca u Gazu kako bi se borili, spašavali tijela ili pokušali spasiti taoce, prema tvrdnjama iz Ministarstva odbrane. Borbe se sada vode ulicu po ulicu, kuću po kuću, a pripadnici Hamasa se pojavljuju i nestaju. Dolaze iz mreže tunela koje su izgradili od 2005. kako bi se suprotstavili neprijatelju beskrajno nadmoćnijem u pogledu sredstava.

Izvještaj o ranjenim vojnicima objavljen je na dan u kojem su oružane snage još jednom bacale letke u Gazi tražeći evakuaciju sjevernih područja i Khan Yunisa, prema jugu. Unatoč ponovljenim upozorenjima i svakodnevnim bombardiranjima, stotine hiljada civila odlučilo je ostati u svojim domovima u sjevernoj Gazi radije nego da budu raseljeni u južnom području gdje ne postoji nikakva vrsta infrastrukture za njihov smještaj.

Izraelski plan uključuje prebacivanje gotovo dva miliona ljudi na područje od samo sedam kvadratnih kilometara zvano Al Mawasi, uz granicu s Egiptom. Međunarodne agencije upozoravaju da ovaj plan predstavlja garantiranu humanitarnu katastrofu.