Ambasada Ukrajine u Turskoj obratila se Leventu preko društvene mreže Twitter i pozvala ga na zajednički koncert s Jamalom, ukrajinskom pjevačicom krimsko-tatarskog porijekla, pobjednicom Eurosonga 2016. godine.

“Pobjednica Eurovizije 2016. Jamala, zbog rata koji je pokrenula Rusije, došla je u Tursku s dvoje svoje djece. Haluk Levent, da li biste željeli pjevati pjesme mira i slobode s Jamalom na koncertu kako bi podržali našu kampanju pomoći koju smo započeli za narod Ukrajine?”, napisali su iz ambasade Ukrajine u Turskoj.

Nedugo nakon ove poruke stigao je i fenomenalan odgovor turskog pjevača, koji je predložio da koncert bude u Palestini.

“Definitnivno! Vrlo rado. Pjevajmo i za narod Ukrajine, a i za narod Bliskog istoka, koji je zaboravljen od strane licemjernog Zapada. Mjesto koncerta trebala bi biti Palestina. Pjesme ne prave razliku među ljudima. Pjesme ne poznaju granice. Mislim da bi ovaj koncert bio odličan”, odgovorio je Haluk Levent kojeg na twitteru prati više od pet i po miliona ljudi.

Haluk Levent je prije nekoliko godina napisao i otpjevao i pjesmu za Srebrenicu i sjećanje žrtava Genocida u Srebrenici.

Jamala je danas u Istanbulu održala konferenciju za štampu, na kojoj je iz vlastitog iskustva govorila o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

“U početku nisam znala šta da radim. Bili smo veoma neodlučni, shrvani i šokirani. Uzeli smo djecu i sišli u sklonište. Nakon nekog vremena smo se vratili. Onda se ponovo oglasila sirena dva puta i morali smo ponovo da siđemo u sklonište. Uvečer smo shvatili da je cijela Ukrajina opkoljena i da moramo napustiti Kijev”, ispričala je.

Prvo su se preselili u Ternopil, na zapadu zemlje, misleći da je tamo sigurnije.

“Međutim, u šest sati 26. februara probudili smo se uz zvuke bombi u Ternopilu, za koji sam mislila da je siguran. Bombardiran je aerodrom u gradu”, rekla je Jamala.

Ispričala je da su njena nana, krimska Tatarka, kao i mnogi drugi krimski Tatari morali napustiti svoju zemlju 1944. godine, dodajući da nikada nije mislila da će to i ona morati učiniti na skoro isti način.

“Moj suprug je ostao u Ukrajini, a ja sam došla ovdje kako bi se moj glas mogao čuti širom svijeta, jer ovaj rat mora da se završi i svi trebaju da kažu ‘ne’ ovom ratu”, kazala je popularna pjevačica.