Ahmed Alashi detaljno i slikovito opisuje kako je rat odnio život kakav je poznavao. Mladić koji se ponosno smiješio na fotografijama pored svoje diplome na Islamskom univerzitetu u Gazi za nekoliko mjeseci postao je beskućnik, 23-godišnjak prisiljen donositi drastične i brze odluke koje će utjecati na cijelu njegovu porodicu. Njegovo ime stoji na čelu jednog od stotina oglasa na platformi za grupno finansiranje GoFundMe, gdje očajne porodice iz Gaze pokušavaju dobiti donacije od stranaca kako bi platile svoj bijeg u Egipat.

Alashi je isprva koristio platformu za prikupljanje 100.000 dolara kako bi preživio sukob i obnovio svoj dom. U opisu svog zahtjeva detaljno je naveo troškove i opisao 11 članova svoje porodice o kojima brine i koji će imati koristi od donacija.

No, nedugo zatim redigirao je tekst u kojem stoji da će tim novcem pokušati prijeći u Egipat, s obzirom na to da izraelska ofanziva i dalje napreduje. "Odluka je bila psihički jako iscrpljujuća jer smo odlučili na temelju promjenjivih okolnosti, hoće li doći do prekida vatre, hoće li nam dopustiti da se kasnije vratimo", objašnjava Ahmed Alashi za El Mundo.

“Prvo smo mislili da će rat završiti za nekoliko sedmica i da ćemo se vratiti obnoviti našu kuću u Tel Al-Hawa [četvrt u gradu Gazi]. Sada mi je jasno da je to pitanje egzistencije. Nisam očekivao da ću doći do ove tačke masovne gladi, ubijanja Palestinaca dok pokušavaju doći do hrane", priča.

Ahmed i njegova porodica su se trenutno sklonili u Deir Al-Balah, u središtu Pojasa, i ne planiraju se seliti dok ne skupe dovoljno novca za bijeg iz enklave. Trenutno su putem online platforme prikupili 25.000 eura. Ako dobiju sav novac, pokušat će prijeći u Egipat preko Rafe, prijelaza koji se nalazi na jugu Pojasa koji ga povezuje s provincijom Sinaj.

To je slijedeći cilj izraelske kopnene ofanzive. Iako su prijelaz službeno prelazili samo stanovnici Gaze s dvojnim državljanstvima ili kritično bolesni ljudi, tu je sada uspostavljena mreža reketaša i podmićivanja kako bi se moglo prijeći na egipatsku stranu.

Ahmed je počeo kontaktirati ljude kako bi osigurali prijelaz za njega i njegovu porodicu. "Jako je skupo. Ako ih natjerate da vas stave prvog na popis, možete otići. Rečeno mi je da oko 300 ljudi izlazi dnevno s firmom koja se zove Hala. Prijaviš se i moraš to koordinirati, dati mito da izađeš...”, objašnjava Ahmed.

«Kad sam počeo dobivati ​​informacije rekli su mi da je to oko 1200 dolara po osobi: zatim 4000; tada 8000, a sada 5000”, dodaje. Firma Hala je već prije rata bila poznata po tome što je upravljala prelaskom stanovnika Gaze na egipatsku stranu.

U izvještaju agencije Anadolija, radnica Hale ističe da su 2019. putovanja koštala oko 600 dolara, što je znatno ispod sadašnjih 5.000-8.000. Hala je dio konglomerata Organi Group, visokoprofilne holding kompanije iz Egipta koja pripada lokalnom poduzetniku Ibrahimu Al Organiju.

Plaćanje pretjeranih iznosa za bijeg iz Gaze čini 56% prelazaka, primjećuje Sky News. Šef egipatske državne službe za informacije, Dia Rashwan, negirao je da je Egipat naplaćivao dodatne naknade za prelazak iz Rafe i zatražio od Palestinaca da prijave sve "nezakonite namete", ne komentirajući desetke stranica na društvenim mrežama i platformama koje prikupljaju sredstva za prelazak u Egipat.

„Izlasci su jako skupi, ali život u Gazi sada je također jako skup. Moja majka je još uvijek na sjeveru Gaze, platila je bogatstvo za dva mjeseca da može kupiti rižu za moju braću", objašnjava Hamza Almashharawi, koji je također pokrenuo crowdfunding kampanju kako bi izvukao svoju porodicu iz Gaze. „Došlo je do tačke u kojoj imamo samo rižu i životinjsku hranu. Majka mora sve po nekoliko puta kuhati da bi mali brat htio jesti“, opisuje stanje.

Sa druge strane, Halid Kraizim, stanovnik Gaze koji živi u Bosni i Hercegovini, za El Mundo je kazao kako se nada da će uskoro otputovati u Egipat kako bi koordinirao izlazak svoje porodice. Trenutno je prikupio četvrtinu novca potrebnog za izlazak 14 rođaka iz enklave. “Ako izraelska vojska napadne Rafu, to će značiti da će Egipat potpuno zatvoriti prijelaz i granicu. Bojim se da će moja porodica ostati zarobljena u Gazi kada počne ova krvava vojna operacija“, zaključuje zabrinuto.