U američkom državi Connecticut održana je prva zvanična komemoracija za žrtve Genocida u Srebrenici, a uz podizanje zastave Bosne i Hercegovine potom je obavljena dženaza u odsustvu za 30 žrtava Genocida koje su jučer ukopane u Memorijalnom centru u Potočarima.

Vlada Connecticuta prije nekoliko mjeseci 11. je juli proglasila Danom sjećanja na Genocid u Srebrenici, a povodom jučerašnje komemoracije, zvaničnici i prisutne preživjele žrtve opisali su strahote kroz koje su prolazili u julu 1995. godine. Podsjetili su da se Genocid nad Bošnjacima desio od 11. do 13. jula 1995. godine u Srebrenici, u okviru srpske kampanje etničkog čišćenja, kada je više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka sistemski ubijeno i bačeno u masovne grobnice.  U međuvremenu, ostalih 25.000 do 30.000 Bošnjaka su protjerani sa svojih ognjišta.

˝Dan sjećanja na Genocid nad Bošnjacima ohrabruje da se posveti više pažnje žrtvama, a također osigurava da Connecticut ne zaboravi na zvjerstva počinjena tokom mračnog perioda u prošlosti. Pomažući i podržavajući proces zacijeljivanja rana i pomirenja, preživjeli i njihovi voljeni mogu doprinijeti razumijevanju i poštovanju među različitim etničkim zajednicama. Ključno je ustrajavati na širenju istine o Genocidu nad Bošnjacima i pamtiti ga, kako se u budućnosti nešto ovako ne bi ponovilo. Podsticanjem empatije i solidarnosti sa preživjelim žrtvama Genocida nad Bošnjacima, Connecticut može izgraditi suosjećajnije društvo koje njeguje mir, ljudska prava i različitosti. Prema tome, u skladu sa zakonima države Connecticut, ja, guverner Ned Lamont, ovime zvanično proglašavam 11. juli Danom sjećanja na Genocid nad Bošnjacima. Apelujem na sve građane da mi se pridruže u odavanju počasti i prepoznavanju tragova koji je on ostavio na žrtve, građane širom svijeta, ali i na naše sugrađane ovdje u Connecticutu˝, obrazložio je guverner Lamont u objavi o Danu sjećanja na Genocid nad Bošnjacima.

Dan ranije Bosansko-američki islamski kulturni centar u Hartfordu organizirao je tradicionalnu šetnju ˝Walk to Remember Srebrenica Genocide˝.

˝Nikada, ma gdje živjeli, nećemo zaboraviti ko smo, šta smo, odakle smo i šta nam se dogodilo u posljednjoj Agresiji na domovinu Bosnu i Hercegovinu˝, poručili su.