Grčki parlament odobrio je ovog četvrtka homoseksualne brakove i usvajanje maloljetnika od strane istospolnih parova, što je mjera koju je pogurala konzervativna vlada unatoč frontalnom protivljenju utjecajne pravoslavne crkve.

Sa 176 glasova za, 76 protiv i dva suzdržana, reforma je odobrena, zahvaljujući glasovima nekoliko opozicionih stranaka, budući da je dio od 158 zastupnika vladajuće stranke, konzervativne Nove demokracije (ND), glasao protiv, bio suzdržan ili napustio skupštinsku salu. Grčka tako postaje 20. zemlja u Evropi i prva pravoslavna hrišćanska zemlja koja dopušta sklapanje braka istospolnim parovima. Od 2015. Grčka priznaje građansku zajednicu za istospolne parove, iako bez istih prava kao heteroseksualni brak.

Odobravanje ravnopravnog braka premijer Mitsoktakis je obavio kao jedno od svojih ključnih obećanja u kampanji nakon koje je u junu 2023. ostvario ubjedljivu izbornu pobjedu, a riječ je održao unatoč snažnom protivljenju vrlo utjecajne pravoslavne crkve. Mitsotakis je u više navrata tražio od Pravoslavne crkve da se ne miješa u državna pitanja, a ovog četvrtka se u parlamentarnoj raspravi čak osvrnuo na biblijski odlomak: "Caru što je carevo, a Bogu što je Božje".

Premijer je tvrdio da reforma omogućuje da se stane u kraj brojnim zakonskim nedosljednostima koje pogađaju mnoge porodice, iako je reforma razljutila neke od njegovih glasača. Uz novi zakon, istospolni parovi bi imali više mira oslobađajući se brige da će u nekim okolnostima izgubiti skrbništvo nad djecom.

Udruge za LGTBI prava slavile su "historijsko" usvajanje zakona, ali neke od njih kritiziraju da surogat majčinstvo za homoseksualne parove nije odobreno. Reforma također ostavlja istospolne parove u neizvjesnosti u pogledu pristupa tretmanima potpomognute oplodnje, objašnjava Ekaterini Trimmi, članica Nacionalnog odbora za ljudska prava i advokatica organizacije "Dugina porodica" iz Grčke.

Iako se tekst ne odnosi na ovo pitanje, "podrazumijeva se da će lezbijski parovi moći pristupiti tehnikama potpomognute oplodnje" kako bi formirali porodicu, "u proporcionalnoj primjeni" zakona koji postoje za heteroseksualne parove, kaže Lina Papadopulu, profesorica prava na Univerzitetu u Solunu i jedna od autorica zakona. (EFE)