Predstavnici političkih stranaka, koje su nakon lokalnih izbora u Brčko Distriktu BiH dogovorili formiranje skupštinske većine, danas su usaglasili raspodjelu čelnih funkcija za naredni mandatni period, saznajemo iz pouzdanih izvora.

Gradonačelnik Brčko Distrikta u naredne četiri godine bit će Esed Kadrić iz SDA. Tako da  Brčko Distrikt u bh postizbornom kontekstu postaje primjer efikasnog implementiranja izbornih rezultata.

Esed Kadrić je svoj politički moto, nakon izbora za predsjednika SDA Brčko distrikta, sažeo u rečenicu: “Donosićemo najispravnije odluke, odluke koje su uvijek utemeljene na etičkim principima i normama jer samo takve odluke ne mogu nikada biti pogrešne. Moramo izvorno čuvati i identitet onoga što mi jesmo i samo tako ćemo biti prepoznati i cijenjeni od strane drugih ili trećih”. 

Držeći se obećanog Esed Kadrić, kandidat SDA, osvojio je ubjedljivo najveći broj glasova na proteklim lokalnim izborima, što je, u konačnici, rezultiralo izborom za gradonačelnika Brčkog. Kadrić je, slažu se svi oni koji prate politička zbivanja u distriktu, izrastao u ozbiljnog, kredibilnog političara kojeg krase strpljenje, komunikativnost, spremnost na dijalog, ali i upornost u zaštiti vitalnih nacionalnih interesa. Te osobine su nužni kvaliteti za bavljenje politikom u ovoj specifičnoj administrativnoj jedinici.

Esed Kadrić je rođen 10. 9. 1979. godine u Maoči (Brčko). Završio je Fakultet političkih nauka u Sarajevu 2006. godine i stekao zvanje diplomiranog politologa. Na istom Fakultetu magistrirao je 2017. godine i stekao zvanje magistra političkih nauka. Bio je poslanik Skupštine Brčko distrikta BiH u dva saziva - od 2004. do 2008. godine i od 2008. do 2011. godine, kada je preuzeo dužnost šefa Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH. Od 2012. do 2016. godine obavljao je dužnost dogradonačelnika Brčko distrikta BiH. Od 2016. do 2020. obavljao je dužnost predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH. Oženjen, otac je troje djece.