Već smo jednom u Stavu napisali kako sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić ne radi ništa, a i to što radi radi iznimno loše. I svakim se danom to pokazuje tačnim. Do sada joj je mandat prošao u ceremonijalnim dužnostima, grljenju s Draškom Stanivukovićem, zakucavanjem tabli na objekte koje je obnovio njezin prethodnik i skandaloznom izjavom na Markalama kada je, kao gradonačelnica a ne kao Benjamina Karić, izjavila da oprašta ubicama koji su terorizirali Sarajevo tokom Opsade i napunili njegova groblja i hareme.

Karić je, navodno, i historičarka, a kako izgleda kada se odluči baviti i historijskim temama, pokazuje njezin dopis koji je ovih dana poslala “genetski predodređenom” Jasminu Ademoviću, predsjedavajućem Gradskog vijeća Sarajeva, u kojem predlaže da se u kalendar obilježavanja važnih datuma i značajnih događaja za Sarajevo uvrste i nekakvi “Dani Isa-bega Ishakovića”.

Karić osnivača Sarajeva i njegovu vakufnamu, dan kada je osnovan glavni grad Bosne i Hercegovine, svodi na vjerski praznik i predlaže da se prvog februara, kada bi trebala početi ta manifestacija, proslavi obilaskom vjerskih institucija svih konfesija. Baš kao da rahmetli Isa-beg nije stvorio grad i potpisao vakufnamu nego bio nekakav muftija i ostao upamćen po svojim hutbama i dobročinstvu pa mu treba odati počast na taj način. Posjetom vjerskih velikodostojnika.

Karić za početak manifestacije predlaže 1. februar. To je dan kada je  Sarajevo dobilo svoj utemeljiteljski akt koji nosi nadnevak “mjeseca džumadel-ula 866.” po hidžretskom kalendaru, što odgovara periodu od 1. februara do 2. marta 1462. godine po gregorijanskom kalendaru.

Da je to datum osnivanja grada, utvrdila je davno stručna komisija (profesor emeritus Enes Pelidija, doktor Behija Zlatar i doktor Aladin Husić), a s njima su surađivali brojni drugi stručnjaci. Treba napomenuti da su se članovi komisije odmah po objavljivanju izvještaja našli na meti intelektualaca opće prakse koji su ih gađali sa sigurne Twitter udaljenosti jer oni smatraju da je Sarajevo nastalo šestog aprila 1945. godine, a da mu je temelje iskopao Bata Živojinović nakon što je udavio lažnog Valtera na staroj sarajevskoj Ciglani.

Karić zna da su članovi komisije upravu, ali se boji i lijevih tviteraša pa je odlučila predložiti Gradskom vijeću da ne odrede 1. februar kao zvaničan dan osnivanja Sarajeva nego da tada počne vjerska manifestacija nazvana Isa-begovim imenom.

Valjda neka vrsta mevluda koji bi trebao režirati Dino Mustafić.