Lokalne vlasti u škotskom gradiću Inverclydeu, koji je poznat i kao Twinverclyde, spremaju se za drugi najveći zabilježeni broj blizanaca koji sljedeće sedmice kreću u osnovnu školu. Naime, škole u Inverclydeu sljedeći će petak primiti 17 parova blizanaca.

Jedini put kada je više blizanaca krenulo u školu u ovoj regiji bilo je 2015. godine, kada je 19 parova blizanaca krenulo u osnovnu školu.

U petak se većina učenika koji trebaju krenuti u školu 2023. godine okupila u osnovnoj školi St Patrick's u Greenocku na generalnoj probi uoči priredbe planirane za prvi dan.

St Patrick's, zajedno s osnovnom školom Ardgowan, jedna je od dviju škola u Inverclydeu koje primaju najviše parova blizanaca, od kojih se po tri grupe pridružuju svojim razredima osnovne škole.

Generacija 2023. povećat će broj blizanaca u Inverclydeu na 147 parova od 2013. godine, što je u prosjeku 13 parova svake godine.

Graeme Brooks, jedan od vijećnika u lokalnom vijeću Inverclydea, rekao je: “Postala je godišnja tradicija u Inverclydeu, ili Twinverclydeu kako smo postali poznati, poželjeti dobrodošlicu našim blizancima u osnovnu školu. Uzbuđenje definitivno raste zbog početka nove školske godine sljedeće sedmice i ima li boljeg načina da se veselimo tome nego vidjeti učenike koji ovdje izgledaju sjajno u svojim uniformama.”

Brooks nije krio zadovoljstvo što imaju veliki broj obrazovnih institucija u Inverclydeu od kojih je svaka, kako je istakao, obnovljena ili opsežno renovirana, uključujući St Patrick's koja je ponovno izgrađena i otvorena 2016. godine zahvaljujući ulaganju ove općine.

“Ali škole su ništa bez djece, osoblja i porodica koje ih čine i sjajno je vidjeti neke od sljedećih generacija kako danas dolaze ovamo i želim im sve najbolje dok kreću prema sljedećoj fazi svog obrazovnog puta”, naveo je.