Meho M. (29) iz Tešnja osuđen je na na uslovnu kaznu od pola godine zatvora jer je glumeći policajca i zaustavljao vozače koje je legitimisao i pitao “jesu li šta konzumirali”.

Njega je osudio Opšinski sud u Tešnju, postupajući po optužnici Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, zbog produženog krivičnog djela lažno predstavljanje.

Mehu M. terte da je lani u noći 12/13.novembra u Tešnju prvo glumio policajca na regionalnom putu Prnjavor – Novi Šeher u mjestu Vukovo.

Naime, vozeći se svojim mercedesom iza A.J. upalio je blinkajuća svjetla na mobilnom telefonu, te blicajući zaustavio A.J., nakon čega je izašao iz vozila predstavio se kao policajac. Od A.J. je zatražio vozačku dozvolu i potvrdu o registraciji vozila, nakon čega mu je on predao tražene dokumente.

Glumeći policajca optuženi je pokušao izvršiti pregled njegovog BMW-a.

U svojoj ulozi policajca optuženi je čak od vozača tražio da pokaže opremu za vozilo, ali on to nije uradio, pa je policajac svojim mercedesom otišao “dalje raditi”.

“Policajac” se uputio u pravcu Tešnja, pa se na magistralnom putu Doboj – Teslić u mjestu Tešanjka ponovo bacio na posao, a ovaj put vozača je zaustavio tako što mu je blicao baterijskom lampom.

Tu je zaustavio auto kojim je upravljao M.J., nakon čega se predstavio kao policijski službenik i od vozača tražio vozačku dozvolu i potvrdu o registraciji.

Vozač je postupio po naređenju lažnog policajca, a kada mu je provjerio dokumenta, Meho M. se udaljio od vozača,  sjeo u svoj mercedes i nastavio dalje “vršiti službene radnje”.

Optuženom se očigledno dopao posao policajca pa je tako ponovo magistralnom putu Doboj – Teslić u mjestu Tešanjka blicajući baterijskom lampom zaustavio vozilo kojim je upravljao H. E.

Vozaču se obratio riječima:

“Jeste li konzumirali šta”.

Potom mu je rekao:

“Haj vozi, sreća da te znam”.

Zbunjeni vozač je produžio prema Doboju.

Ovim radnjama optuženi je  počinio produženo krivično djelo lažno predstavljanje i uslovno je osuđen, te mu se kazna neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo.

Meho M.  je obavezan i na plaćanje sudskog paušala od 50 KM u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude, pišu Nezavisne novine.