Bošnjaci u Njemačkoj su dobro integrirani i dobro komuniciramo s njemačkim društvom i u tom smislu nemamo značajnijih problema - izjavio je Aldin-ef. Kusur, koji je u aprilu ove godine preuzeo dužnost glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNj).

U razgovoru za Agenciju MINA odnos Njemačke prema Bošnjacima u toj zemlji, ali i Bosni i Hercegovini, ocijenio je prijateljskim.

„Moramo kazati da smo mi Bošnjaci u Njemačkoj u povoljnom položaju, jer nas smatraju onim što i jesmo - evropskim narodom. Dobro smo integrirani, a nama u korist ide i činjenica da su pojedinci koji promoviraju interes Bošnjaka postali bitni akteri u političkim i javnim zbivanjima SR Njemačke, te u svojim ulogama promoviraju procese koji su usmjereni ka dobrobiti Bošnjaka u Njemačkoj, ali i Bosni i Hercegovini. Istina, pojedinačnih slučajeva diskriminacije ima, ne može se isključiti, ali u većini slučajeva to nismo osjetili", kazao je Kusur.

Naveo je i da je u posljednje vrijeme evidentan porast broja Bošnjaka koji dolaze u Njemačku, u potrazi za boljim uslovima života i rada. 

„Mi taj porast možemo pratiti kroz članstvo. U posljednjih pet godina je drastično porastao broj džematlija, otprilike deset do 15 posto na godišnjem nivou. Većina onih koji dođu se odmah veže za džemat“, kazao je on, istaknuvši da je samo u protekle dvije godine zbog povećanja članstva formirano deset novih džemata širom Njemačke.

S tim u vezi, kako je pojasnio, pred Islamskom zajednicom su otvoreni i novi organizacijski izazovi.

„Naši prostori postaju tijesni, te imamo veću potrebu za mualimima i mualimama. Moramo razmišljati o tome da gradimo nove centre, koji će odgovoriti vremenu i potrebama, koji će omogućiti da se obavljaju sve aktivnosti koje Zajednica provodi. Nastojimo kod djece očuvati bosanski jezik, ali i u ovom polju moramo raditi više. Naime, džemati često preuzimaju brigu o ovom pitanju, iako bi ono trebalo biti u nadležnosti države. Mi pozivamo i nadležne institucije da se aktivnije uključe u ovaj proces“, poručio je, između ostalog, glavni imam.

Ukazujući na važnu ulogu džemata za Bošnjake u dijaspori, pa tako i u Njemačkoj, glavni imam je najavio da će se i u predstojećem periodu raditi na njihovom jačanju, kao i uvezivanju, za dobrobit svih Bošnjaka.

„Naši ljudi kada dođu u Njemačku, prva adresa su im džemati, za sva pitanja i potrebnu pomoć i podršku. Kroz džemate mi uvezujemo naše ljude i nastojimo im olakšati. U fokusu djelovanja će biti i pitanje mekteba, nastavnog plana i programa za naš prostor, jer je to ključno u našem misijskom djelovanju. Formirat ćemo medžlise i raditi na njihovom uvezivanju. Raditi ćemo na dodatnom obrazovanju imama, međureligijskoj saradnji, ali i saradnji s državom. Zajedno sa Islamskom zajednicom u BiH ćemo planirati i raditi za budućnost, kako bismo očuvamo vjeru i sve ono što čini naš bošnjački identitet“, najavio je efendija Kusur.

Također, podsjetio je i inicijativu o reorganizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj kako bi ona dobila status korporacije javnog prava, što je ocijenio velikim izazovom. Ističe da bi takvo ustrojstvo Zajednice njen rad učinio opreativnijim i efikasnijim, uz znatne druge benefite.

„To, prije svega, podrazumijeva da Zajednica bude organizirana tako da bude utvrđena vertikalna odgovornost u njenom radu. Trebamo naše medžlise registrirati da bi mogli preuzeti odgovornost u tom smislu. Jedan medžlis je osnovan i registrovan, drugi i treći su u fazi osnivanja. Tražimo rješenja kako da organiziramo i imenujemo da bi imali utjecaja u saveznim državama u kojima djeluju. Onda kada donijemo status korporacije javnog prava imat ćemo određene benefite, ali će biti i dodatne odgovornosti“, objasnio je glavni imam.

Dodao je da je Zajednica odlučno krenula naprijed i da su već načinjeni ključni koraci ka realizaciji ovog projekta.

„To je proces koji traje, a koji zavisi i od političkih prilika u državi. Najvažnije je da mi obavimo svoju domaću zadaću, a kada je mi obavimo, onda će onda druga strana vrlo lahko učiniti posljednji korak i priznati na kao korporaciju javnog prava“, poručio je Aldin-ef. Kusur.