Bio je jedan od prvih evropskih naučnika koji su vjerovali da se Zemlja kreće oko Sunca. To ga je koštalo glave. Na današnji dan 1600. godine u Rimu spaljen je na lomači Giordano Bruno.

U Rimu danas stoji monumentalni kip Giordana Bruna, kao podsjetnik na njegov zanačaj i na činjenicu da je jedan naučnik osuđen i spalljen na lomači zbog svojih hipoteza. Iako izgleda kao skromni redovnik pokriven kapuljačom, u pitanju je učenjak, filozof, astrolog – ili onodobnim rječnikom: vještac i mag.

Giordano Bruno rodio se na Novu godinu 1548. i već kao dijete pokazao je veliko zanimanje za nauku. Filozof, kosmološki teoretičar (danas bi rekli astronom, ali onda su taj posao radili astrolozi), matematičar i pjesnik crkvu je užasavao svojim "heretičkim" stajalištima.

Vjerovao je kako briljatan um može promijeniti svijet. Osim toga, bio je sljedbenik učenja neoplatonizma i renesansnog hermetizma te islamskog "aristotelovca" Ibn Rušda. Bio je nepopravljivo znatiželjan – htio je istraživati, analizirati i shvatiti mnoge stvari koje je Crkva zabranjivala. Pritom je bez razlike izučavao i kršćanske knjige, i paganske tradicije, i islamske zapise. Iako je postao dominikanac, daleko od toga da je bio poslušni redovnik.

“Najblaže rečeno, njegova filozofija bila je neobična. Paganska u svojoj srži, kombinirala je drevno znanje, uključujući radove Lukrecija, Pitagore i hermetističke tradicije koju su oživjeli talijanski humanisti”, ističe Karen Gavin u svojoj knjizi Giordano Bruno: Magija, teologija i hereza, prenosi Ancient origins.

Iako se kao dominikanac trebao boriti protiv svega što je crkva smatrala praznovjerjem ili nadnaravnim, Bruno je objavio knjigu magije. Između ostalog bavio se astralnim slikama.

Vjerovao je kako njegove slike mogu prodrijeti u pneumu – astralno tijelo ili duh, a opisivao je i vincule – posebne veze koje omogućuju bacanje čini. No, najviše problema mu je donio njegov interes za astrologiju i astronomiju. On je prvi nadogradio Kopernikove teze te zaključio kako zvijezde nisu ništa drugo nego udaljena Sunca okružena svojim planetama. Zbog toga je 1593. godine doveden pred inkviziciju. Nakon sedmogodišnje istrage osuđen je na smrt. Smrtna kazna izvršena je spaljivanjem.