Gradsko vijeće Sarajeva proglasilo je danas fotoreportera Gervasia Sancheza (Cordoba, 1959.) počasnim građaninom glavnog grada Bosne I Hercegovine. Ista je počast odata za pokojnog francuskog pozorišnog reditelja Françoisa Tanguya i dirigenta Riccarda Muttija.

Ovo vrijedno priznanje Sanchez je dobio zbog “hrabrosti i odvažnosti čovjeka koji je svojim fotografijama i reportažama prenosio istinu iz opkoljenog Sarajeva”, navodi se u priopćenju Gradskog vijeća.

“Njegova najpoznatija fotografija sarajevske Vijećnice, kroz čije se ruševine probija nestvaran tračak svjetlosti, danas je izložena u nekoliko svjetskih muzeja”, poručeno je iz sarajevske Vijećnice.

Nakon što je čuo vijest, Sanchez je bio vidno dirnut. "Nemam riječi da izrazim sve što ova velika čast znači i jedva govorim. Srećom, sam sam kod kuće i mogu plakati do mile volje", kazao je za list Heraldo sa kojim sarađuje već dugi niz godina.

"Sarajevo sam otkrio u septembru 1981. na putovanju sa svojim prijateljem Joséom Antoniom Cluom u bivšu Jugoslaviju. Zaljubio sam se u grad. Zatim, počevši od sredine 1992. godine, vidio sam ga ranjenog i uništenog i vidio sam kako mnogi građani umiru, uključujući bebu od 82 dana po imenu Nalena Skorupan. Mnogo sam se puta vraćao u taj moj najdraži grad i vidio sam ga kako se rađa iz pepela", objasnio je Sanchez.

Dodaje kako je "u Sarajevu vidio kako život i smrt hodaju zajedno kao nigdje drugdje na svijetu. Nijedna nagrada koju sam dobio nema emotivnu snagu kao ova za ono što Sarajevo znači u mom životu."

Opsada Sarajeva trajala je od aprila 1992. do februara 1996. godine. Sanchez je tokom rata 12 puta putovao u Bosnu i Hercegovinu. Svojom kamerom zabilježio je razaranje i obnovu, uništene živote i ono što se s njima dogodilo godinama kasnije. S jednog od njegovih putovanja, 2008. godine, rodila se ideja da krene u potragu za djecom koju je crno-bijelo fotografirao na ulicama opkoljenog Sarajeva.