Rusija je šahovskog velemajstora i političkog aktivistu Garija Kasparova dodala na popis “terorista i ekstremista”, navodi se u obavijesti ruske finansijske obavještajne službe.

Višestruki svjetski prvak u šahu dugogodišnji je protivnik predsjednika Vladimira Putina i živi u SAD-u gotovo deceniju. U strahu od pravnog postupka, 2013. je napustio Rusiju, ali je nastavio iz SAD-a osuđivati ​​rusku vlast i njen rat u Ukrajini. Ruske vlasti su 2022. Kasparova već označile kao “stranog agenta”. Aktualne vlasti u Rusiji taj termin koriste za svoje protivnike, novinare i borce za ljudska prava.

Većina glavnih protivnika koji su ostali u Rusiji su u zatvoru, dok su drugi u egzilu, navodi Hina, pozivajući se na AFP.

Kasparov je poručio da odluka ruskih vlasti da ga uvrste na listu terorista i ekstremista “više govori o Putinovom fašističkom režimu”, nego o njemu. “Svaku opoziciju, ili običnu pristojnost, diktatura mora nazvati ekstremističkom”, naveo je Kasparov na društvenoj mreži X.

Kasparov, rođen 1963. u Azerbajdžanu, smatra se jednim od najvećih šahista svih vremena. Bio je svjetski prvak Međunarodne šahovske federacije FIDE između 1985. i 1993. godine, a do 2000. godine bio je i svjetski prvak Federacije profesionalnih šahista koju je Kasparov osnovao zajedno sa Nigelom Shortom.

Prema klasičnoj Fide metodi, Kasparov je jedan od trojice šahista sa šest svjetskih naslova. Uz njega su Emanuel Lasker i Anatolij Karpov.