Nakon godina stalnih promjena na listi zemalja koje se smatraju najvećim američkim neprijateljem, stavovi o ovoj temi su stabilizirali, a dvije zemlje – Kina i Rusija – (po)stale su najveći američki neprijatelji.

Ako bi Amerikanci morali jednu državu nazvati najvećim neprijateljem svoje nacije, to bi trenutno bila Kina. U anketi koju Gallup provodi od 2005, nedavno je čak 50 posto ispitanika uperilo prst u Peking. Prije pet godina, krivac je bila Sjeverna Koreja (51 posto), ali se ta zemlja ove godine smjestila na treće mjesto (7 posto), a Rusija je identificirana kao državni neprijatelj broj dva (32 posto).

Na mišljenje Amerikanaca nerijetko utječu konkretni događaji. Tako je, igrom slučaja, 2020. godine istraživanje provedeno neposredno nakon ubistva iranskog generala Qasema Soleimanija, pa je 19 posto američkih ispitanika navelo da je Iran najveći neprijatelja njihove zemlje. Danas, pak, samo dva posto Amerikanaca ovu zemlju tako doživljava.

U 2017. godini došlo je do pojačanih tenzija sa Sjevernom Korejom u vezi s njenim raketnim prijetnjama, što je dovelo do toga da znatan broj Amerikanaca za sebe vidi tu zemlju kao svoju najveću prijetnju. U septembru te godine, predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će “potpuno uništiti” Sjevernu Koreju u svome govoru u Ujedinjenim nacijama dajući na Tviteru sjevernokorejskom predsjedniku Kim Jongunu nadimak “raketni čovjek”. Tenzije su se smanjile u narednim godinama nakon dva samita – u Singapuru u junu 2018. i Hanoju u februaru 2019. Kao rezultat toga, uočena prijetnja koja dolazi iz te zemlje ponovo se smanjila.

Iran i Irak najčešće su nazivani najvećim neprijateljima Sjedinjenih Američkih Država krajem 2000-ih. Od 2011. godine to se mišljenje skoro u potpunosti promijenilo. Danas manje od jedan posto Amerikanaca Irak doživljava kao veliku prijetnju, što je i dalje nevjerovatno velik broj s obzirom na sposobnost Iraka da načini bilo kakvu štetu Americi a pogotovo da bude njezin najveći neprijatelj.

(Izvor: Statista)