Samo u posljednjih dvanaest mjeseci fudbalski su menadžeri zaradili 821,8 miliona eura provizije nakon sklapanja ugovora sa fudbalskim klubovima širom svijeta što je rekordna brojka i 42,5% više u odnosu na prethodnu godinu.

Poboljšanje u odnosu na prethodni rekord –605,8 miliona eura u 2019. – iznosi 36%, prema godišnjem izvještaju FIFA-e o poslovanju menadžera. Još jedna relevantna činjenica je da su naknade agentima činile blizu 10% ukupnih plaćanja za potpise klubova, te da se taj rekord događa unatoč činjenici da ulaganja u kupovinu i prodaju igrača još nisu u potpunosti dosegla nivoe prije pandemije.

Kao i obično, najviše se poslova sklapa u Evropu, a time i provizija. Ipak, ove godine pojavila se Saudijska Arabija, koja je izbila na drugo mjesto zemalja koje su agentima platile najviše novca za potpise. Tačnije, platila im je 86 miliona dolara.

Vodeća na ljestvici je engleska Premier liga koja je skupila 260,3 miliona eura provizija. Druga velika liga koja je premašila 100 miliona bila je Serie A, vrlo aktivna u transferima nakon dolaska novih američkih investitora u AC Milan, Romu i Atalantu. U izvještaju se ističe i Bundesliga, odnosno, ljeto u kojem je Bayern platio 95 miliona eura za Harryja Kanea, a Borussia Dortmund prodala Judea Bellinghama za 103 miliona eura. Menadžerske naknade iznosile su 82,3 miliona eura u njemačkoj ligi.

Prvi vrhu je i Portugal čiji su klubovi platili 56,4 miliona eura menažerima, na šestom mjestu je španska La Liga a lodmah iza nje farncuska Ligue 1.

Što se tiče ženskog fudbala, FIFA je zadovoljna što su “po prvi put u historiji ženski profesionalni fudbalski klubovi potrošili više od milion dolara za usluge klupskih agenata, sa 62% više u odnosu na 2022.“ U 2023. godini menadžeri su učestvovali u 125 transfera fudbalerki.