Bivši napadač Real Madrida, Karim Benzema ovih se dana našao u središtu kontroverzi u Francuskoj. Ministar unutrašnjih poslova Francuske, Garald Darmanin, bacio je pravu bombu kada je francuskog fudbalera optužio za "notorne veze s Muslimanskim bratstvom", islamskom organizacijom koju se u Francuskoj smatra terorističkom.

U isto vrijeme Benzema je dao podršku palestinskom narodu u izraelskom ratu protiv Hamasa. "Sve naše molitve su sa stanovnicima Gaze koji su ponovo žrtve ovih nepravednih bombardiranja koja ne štede žene ni djecu", objavio je igrač saudijskog  Al-Ittihada.

Poruka koja je objavio izazvala je oštre reakcije u Francuskoj gdje čak traže povlačenje Zlatne lopte za francuskog napadača. Međutim, bivši igrač Madrida, koji već najavljuje tužbu zbog "uvreda", nije jedina osoba koja se na sličan način izjasnila o izraelsko-palestinskom sukobu. Bivši nogometaš Arda Turan (Türkiye) i Mesut Ozil (Njemačka) također su digli svoj glas u odbranu palestinskog naroda i protiv "izraelske okrutnosti prema Gazi". Obojica su putem društvenih mreža osudila Izrael za smrt civila, uključujući i nedužnu djecu, te pozvala svijet da se ujedini i odbaci ovaj čin.

Bivši veznjak turske reprezentacije, igrač Galatasaraya, Atletico Madrida i Barcelone u svojim je Instagram pričama kazao da će svako ko danas ne reagira biti odgovoran te je zatražio kraj izraelskim zločinima. "Čovječanstvo ne može živjeti s ovom boli, s ovom brutalnošću", naglasio je.

Bivši njemački fudbaler Mesut Ozil obnovio je svoju podršku Palestini nakon masakra koji je počinila vlada u Tel Avivu u bolnici Al Ahli Al-Maamadani koji je odni živote oko 500 Palestinaca u Gazi. Na svom X računu, Ozil je napisao: "Može li postojati ikakav razlog na ovom svijetu da se bacaju bombe svaki dan, svaki sat, na nedužna ljudska bića, posebno na malu djecu, da ih ubijaju?" Bivša zvijezda Real Madrida i Arsenala je dodao: “Naravno da ne. Ovo je noćna mora. Gdje je tu ljudskost, ljudi? Palestina će biti slobodna.“

Nisu jedini, još je mnogo igrača koji su iskazali podršku Palestini: Diakhaby (Valencia), Ziyech (Galatasaray), Elneny (Arsenal), Ahmed Abdel Kader (Al Ahly), Musa Al-Taamari (Montpellier) , Zakaria Aboukhlal (Toulouse), Aliou Dieng (Al Ahly) ili Mazraoui (Bayern München).

Ima i onih koji su zbog svojih stavova upali u probleme. Nizozemac Anwar El-Ghazi iz njemačkog Mainza 05 i Alžirac Youcef Atal iz redova francuske Nice prvi su suspendirani fudbaleri zbog podrške Palestini na društvenim mrežama.

El-Ghazi, 28-godišnjak marokanskog porrijetla, je na svojim mrežama podijelio objavu u kojoj je Izrael optužen za dezinformacije, manipulaciju slikama i izazivanje genocida u Pojasu Gaze. Nadalje, u tekstu, koji nije on napisao, pojavila se fraza "Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna", što su riječi koje koristi Hamas.

To se nije nimalo svidjelo menadžerima Mainza, koji su ga nakon sastanka s njim odlučili suspendirati iz svih timskih aktivnosti jer se u sukobu pozicionirao na "nepodnošljiv način". Isto tako, u cijeloj priči nije nevažno da je osnivač kluba bio njemački Jevrej ubijen u koncentraconom logoru Auschwitz.

Gore je prošao Atal koji je poput El-Ghazija podijelio video na svojim društvenim mrežama. Međutim, njegov sadržaj bio je mnogo eksplicitniji. U njemu se moglo vidjeti kako se palestinski propovjednik moli da Bog pošalje "crni dan za Jevreje" i kako je tražio da narod Palestine "baci kamenje" na Izrael. Iako je 27-godišnji Alžirac brzo izbrisao sadržaj i javno se ispričao, Nica je odmah djelovala i sankcionirala svog igrača koji nije sudjelovao ni na jednom treningu otkako se vratio sa okupljanja reprezentacije.

U Atalov slučaj interveniralo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova preko Tužiteljstva u Nici, koje istražuje može li video koji je Atal podijelio predstavljati krivično djelo zagovaranja terorizma ili izazivanja mržnje ili nasilja iz vjerskih razloga. Još jedan sankcionirani bio je Marokanac Noussair Mazraoui, desni bek Bayern Münchena, jednog od najvećih klubova na svijetu. Zbog njegove poruke na društvenim mrežama parlamentarac Johannes Steineiger zatražio je da ga se protjera iz zemlje, pozivajući se na jevrejsko porijeklo bavarskog kluba. Čak su i sportske novine 'Bild', inače vrlo „žut“, optužile Mazraouija za "podržavanje terorizma".