Njemačka grupa Rammstein, predvođena pjevačem Tillom Lindemannom, u svojoj je tridesetogodišnjoj karijeri često bila u središtu kontroverzi. No ovoga puta stvari su postale vrlo ozbiljne jer ih je Irkinja po imenu Shelby Lynn optužila da su je drogirali i zlostavljali iza scene u Litvaniji.

Sve je počelo, prema njenoj verziji, uoči koncerta u parku Vingis u glavnom gradu Vilniusu. Tamo su je navodno drogirali, a kasnije ju je i sam pjevač pokušao seksualno napasti. Nakon što je priča obznanjena brojne druge žene reagirale su na ove optužbe otkrivajući slične priče o tome kako "casting manager" benda vrbuje atraktivne djevojke da sudjeluju na zabavama na kojima se od njih kasnije traži seks s Lindemannom.

Litvanska policija potvrdila je da ih je djevojka kontaktirala nakon onoga što se dogodilo, ali da nije podnesena službena prijava. “Primili smo poziv djevojek koja tvrdi da joj je tokom koncerta Rammsteina neko ubacio drogu u piće i pokušao je silovati. Kad je policija stigla, liječnici su već bili u hotelu, pregledali su mladu ženu i pružili joj liječničku pomoć na licu mjesta. Trenutno sarađuje s policijom kako bi se razjasnile okolnosti incidenta." Operateri u call centru hitne pomoći također su potvrdili da ih je žena kontaktirala nakon koncerta.

Iz njemačkog benda na ove optužbe odgovorili su kratkom porukom na svojim društvenim mrežama: «kada su u pitanju ptužbe o navodnim događajima u  Vilniusu koje kruže mrežama, možemo isključiti da se ono što se tvrdi dogodilo u našem okruženju. Nije nam poznato da se provode službene istrage u vezi s tim", objavila je grupa putem svog Twitter računa.

Mediji podsjećaju da je band 2020. godine objavio pjesmu u kojoj je maštao o silovanju onesviještene žene kojoj je prethodno ponudio sredstva za smirenje u čaši vina.

Na istom tom koncertu u Vilniusu pjevač Till Lindemann doživio je težak pad s pozornice. Godine 2019. optužen je za napad na muškarca u baru njemačkog hotela. Kako su tada objavili lokalni mediji, posvađali su se nakon nekoliko uvreda, a pjevač ga je na kraju udario laktom u lice i slomio mu nos.