Prvi put od njezinog osnivanja 2015. godine u Vijeću agencije BHANSA, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, odnosno, nadležni ministar prometa i  komunikacija, Edin Forto, nije predložio nijednog Bošnjaka.

Forto je iz Vijeća BHANSA-e smijenio dosadašnjeg člana, Harisa Medoševića, imenovao svoju šeficu kabineta, Sanju Škuletić-Malagić i ispunio želju Draganu Čoviću pa u Vijeće imenovao i Čovićevog Marina Raspudića, nekadašnjeg direktora mostarskog Aerodroma, bivšeg predsjednika mostarskog Zrinjskog i, što je najvažnije, osobu koja uopće nije mogla biti imenovana na tu dužnost. Jer je u sukobu interesa.

Škuletić-Malagić, nekadašnja novinarka Avaza, bila je uposlenica Službe za poslove sa strancima a posljednjih je godina radila u državnom Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice. Odatle je otišla u Fortin kabinet u vrijeme dok je ovaj predsjedavao vladom sarajevskog Kantona. Sada je na poziciji šefa Fortinog kabineta u Ministarstvu prometa i komunikacija a zahvaljujući Forti, uz plaću će primati i 900 maraka naknade mjesečno kao članica Vijeća BHANSA.

Niti je dakle, Bošnjakinja, niti je stručna, ali je imenovana za članicu Vijeća. 

Nakon što je svojom odlukom sklonio Bošnjaka Medoševića, u sastavu Vijeća BHANSA-e naći će se Sanja Škuletić-Malagić, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH (Ostali), Goran Gajić, Ministarstvo finansija i trezora BiH  (Srbin), Martin Pain, Ministarstvo odbrane BIH (Hrvat) te Marin Raspudić, Direkcija za civilnu avijaciju BiH (Hrvat). Dva Hrvata, jedan Srbin i jedna iz reda Ostalih. Nijedan Bošnjak ne nalazi se na Fortinoj listi.

No, vratimo se Marinu Raspudiću.

Forto ga je imenovao za člana Vijeća BHANSA iako je Raspudić u sukobu interesa jer je u isto vrijeme jedan od čelnih ljudi Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine.

U direktnoj nadležnosti Sektora za navigaciju, na čijem čelu je Marin Raspudić, je kontrola, suspenzija, izdavanje i ukidanje dozvola za rad Agencije BHANSA.
 
Direkcija provodi stručni nadzor Agencije BHANSA, čime je dovedena u sumnji njegova nezavisnost, nepristrasnost i objektivnost odlučivanja o radu na dužnosti člana Vijeća Agencije BHANSA jer su te dvije dužnosti nespojive.

Pojednostavljeno, Raspudić će zahvaljujući nesposobnom a nezajažljivom Forti nadzirati samog sebe. Ovo je prvi put da se desi ovakva situacija od osnivanja Agencije jer su do sada, kao i treba, imenovani predstavnici birani iz drugih sektora ili odsjeka u čijoj direktnoj nadležnosti nije bilo nadgledanje rada Agencije BHANSA.

Usotalom postohjala su do sada tri kriterija za imenovanje člana Vijeća. Da je kompetentan i kvalifikovan za obavljanje dužnosti člana Vijeća Agencije BHANSA (Škiuletić-Malagić ne ispunjava taj kriterij), zatim, da kandidat nije u ditrektnom sukobu interesa sa poslovima na poziciji na kojioj je postavlje u Diorekciji za civilno zrakoplovstvo BiH te da se vodi računa da izabrani ne narušava načelo ravnopravne zastupljenosti svih konstitutivnih naroda u Vijeću Agencije BHANSA.

Sve je to Edin Forto pogazio u silnoj želji da udovolji željama Dragana Čovića, sva načela i sva pravila ne vrijede u bolesnoj želji da se oduži onome ko ga je i smjestio u ministarsku fotelju.