U Bosni i Hercegovini ubistva žena, femicid, postaju statistika. Isto kao što su žrtve saobraćajnih nesreća uzrokovanih obijesnom vožnjom statistika za sve, osim za njihove porodice.

Slučaj Nizame Hećimović iz Gradačca izazvao je lavinu reakcija i protesta širom BiH samo i isključivo zbog toga što je ubica Nermin Sulejmanović svoj krvavi pir, u kojem je ubio još dvojicu muškaraca, prenosio na Instagramu. Da nije, Nizama bi bila još jedan statistički podatak kao što su bile i mnoge žene prije, a i poslije nje. Ko se uopće sjeća imena žene ubijene u Zavidovićima iza koje je ostalo dvoje djece? Ubijena je nešto više od mjesec nakon Nizame. Ne znate njeno ime, zar ne? Zašto? Zato jer je "samo" statistika. Isto će biti i sa ženom ubijenom u ponedjeljak u sarajevskom naselju Alipašino Polje, stoji u komentaru portala Faktor.

Šta su vlastodršci uradili od Nizamine smrti do danas? Apsolutno ništa! Članovi Federalne vlade čak su i protestovali u Sarajevu u organizaciji gradonačelnice Benjamine Karić. Ti isti članovi Vlade FBiH do danas nisu načinili niti jedan jedini korak na suzbijanju ubistava žena, na prevenciji. Nisu uradili ništa ni po pitanju kaznene politike. Vlast je protestovala valjda protiv same sebe, potom nije mrdnula prstom da ispuni zahtjeve koje je postavila sama sebi, što je zbilja jedinstven primjer hipokrizije na ovim prostorima.

Edin Forto, predsjednik stranke koja je dio izvršne vlasti po vertikali, od općina u KS do Vijeća ministara, umjesto bavljenja svojim poslom, građanima drži lekcije na Facebooku. Naša stranka u Kantonu Sarajevo, u kojem je sinoć ubijena mlada žena, predvodi izvršnu vlast već gotovo pet godina.

Naša stranka je dio Vlade FBiH već mjesecima. Forto je ministar prometa i komunikacija BiH gotovo godinu. I baš kao takav odgovoran je za Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, kako bi se, prije svega, omogućila naplata nenaplaćenih novčanih kazni za prekršaje.

Forto je bio premijer, njegov stranački kolega Nihad Uk aktuelni je premijer, u kantonu u kojem svako malo imamo žrtve obijesne vožnje na sarajevskim cestama, pa i femicida. Da li je Forto kao član Vijeća minisata utjecao na definiranje obijesne vožnje kao krivičnog djela koje će kao takvo biti uneseno u Krivični zakon? Javnost ne zna da jeste.

Da li je Forto kao predsjednik vladajuće stranke i na nivou Federacije, ako već sami nisu u stanju dati zakonske prijedloge, tražio da se uzmu u razmatranje prijedlozi zastupnika Dennisa Gratza u vezi s femicidom i ostalim krivičnim djelima koja se tiču nasilja nad ženama i u porodici? Nije.

Umjesto konkretnog posla kojim bi se kao vlast trebao baviti, predsjednik vladajuće stranke i ministrar u državnoj vladi poput NVO aktiviste drži predavanja na društvenim mrežama o konzervativnom odgoju "gomile razmaženih, nesposobnih, beskorisnih muškaraca".

Forto vlastitu odgovornost, koju kao dio vlasti svakako ima, prebacuje na drugi teren i objašnjava nam kako su naše majke i očevi isključivo odgovorni, jer su nas eto tako odgojili, pa on kao vlast i ne može i ne treba učiniti ništa. Ukratko, narod loš i nikakav, da parafraziramo izjavu onog crnogorskog popa.

Ko je u Kantonu Sarajevo podnio ostavku zbog ubistava, saobraćajnih nesreća? Ko je preuzeo odgovornost za bilo šta? Zašto jutros nemamo konferenciju za medije i objašnjenje premijera Uka i ministra unutrašnjih poslova Admira Katice, pa i komesara sarajevske policije, šta se dešava u ovom gradu?

Baš kao što reče Forto "gomila razmaženih, nesposobnih, beskorisnih muškaraca", kojoj i sam pripada. Da nije tako, ministar i predsjednik stranke bi se bavio svojim poslom, umjesto ridikuloznih objava na mrežama od "rata CIPS-u" za interes komercijalnih banaka, do prebacivanja odgovornosti sa vlasti na "tradicionalizam i konzervatizam". Bilo bi dobro kada bi nam ministar predočio neki naučni rad, neko vjerodostojno istraživanje na kojem temelji svoje stavove i tvrdnju kauzalne veze između tradicionalnog odgoja i nasilja nad ženama. Umjesto toga "ispaljuje" neutemeljene opservacije jednog kvaziliberalnog političara.

U procesu odrastanja u nekom momentu se nauči i lekcija da se plaća ne dobija, nego se zarađuje, što ministar i predsjednik stranke nije savladao, pa i dalje kao opoziciono grantovče popuje na društvenim mrežama!