Fond "Bošnjaci" u ovoj godini dodjeljuje 60 stipendija posebno nadarenim učenicima i studentima na prvom i drugom ciklusu studija, a danas je u Gazi Husrev-begovoj medresi upriličeno potpisivanje Ugovora o stipendiranju učenika i studenata za školsku/akademsku 2023/24. godinu.

Direktor Fonda "Bošnjaci" Šahin Kerla je kazao da se od ovih 60 stipendija, 45 dodjeljuje studentima na prvom i drugom ciklusu studija i 15 stipendija učenicima srednjih škola.

Napomenuo je da prosječna ocjena stipendista na prvom ciklusu studija iznosi 9,27, a na drugom 9,52, dok kod učenika iznosi 4,86. Među ovogodišnjim stipendistima je sedam studenata sa prosječnom ocjenom 10,00.

- To puno govori o kvalitetu naših stipendista - naveo je Kerla.  

Visina mjesečnih stipendija iznosi: za učenike 120 KM, za studente 170 KM, a za studenta sa prosječnom ocjenom 10,00 iznosi 200 KM.

Pojasnio je da studenti sa prosječnom ocjenom 10,00 imaju bezuslovno pravo na stipendiju, s obzirom na to da ispunjavaju opće kriterije i njih uopće ne boduju, dok ostale boduju vrlo korektno i profesionalno.

- Nakon što objavimo preliminarne rang-liste kandidata za dodjelu stipendije, ostavimo mogućnost da se svako, po svim elementima, može žaliti ukoliko smo napravili neku grešku. Ove godine i dosadašnjih godina, nijednu žalbu Upravni odbor nije zaprimio, što govori o našem ozbiljnom, profesionalnom i korektnom odnosu prema našim stipendistima - naveo je Kerla.

On je danas poručio stipendistima da od njih očekuje da ostanu u našoj zemlji, da je grade, izgrađuju i da pomažu Fond "Bošnjaci", u skladu sa svojim mogućnostima, kako bi ga učinili trajnim za generacije koje dolaze.    

Kerla je podsjetio da je Fond "Bošnjaci" odmah nakon oružane agresije na našu zemlju osnovao Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, s ciljem zanavljanja visokostručnog kadra stradalog tokom oružane agresije na našu zemlju.

- Osnovan je prvo u okviru Stranke demokratske akcije, kada je funkcionirao nepune četiri godine. Nakon četiri godine on donosi odluku da ga uvakufi, prenosi osnivačka prava na Vakufsku direkciju, s tim da se sredstva od uvakufljene imovine koriste u svrhu obrazovanja i nauke. U vakufnami posebno naglašava da se u tom poslu ne učini slučajno loše djelo, da se ti prihodi koriste onako kako su i namijenjeni - kazao je Kerla.

Podsjetio je da su do sada stipendirali blizu 3.100 posebno nadarenih studenata, među kojima je 140 studenata sa prosječnom ocjenom 10,00 na javnim visokoškolskim ustanovama, najprestižnijim visokoškolskim ustanovama, zatim 260 studenata su dobitnici zlatne značke, zlatne plakete, povelje rektora, povelje dekana i drugih nagrada, i više od 210 učenika su učenici generacije.

- Ono što je važno napomenuti jeste i to da je prosječna ocjena kod ovih stipendista do sada iznosila od 9,00 do 9,50, na šta smo posebno ponosni - zaključio je Kerla.