Finski telekomunikacijski div Nokia otpustit će između 9.000 i 14.000 radnika do kraja 2026. godine kako bi smanjili troškove. Informacija je objavljena nakon što je Nokia izvijestila o padu prodaje od dvadeset posto između jula i septembra.

Kompanija je za ovakav trend okrivila usporavanje potražnje za 5G opremom na tržištima poput Sjeverne Amerike. Trenutno ima 86.000 zaposlenih diljem svijeta, a od 2015. ukinula je hiljade radnih mjesta. Nokia želi smanjiti troškove za između 800 miliona eura i 1,2 milijarde eura do 2026. godine, rečeno je. Klijenti su, kako su pokušali objasniti, u kontinuitetu smanjivali potrošnju usred visoke inflacije i povećanih kamatnih stopa.

Napredak u cloud tehnologiji i umjetnoj inteligenciji zahtijevat će “značajna ulaganja u mreže koje imaju značajno poboljšane mogućnosti”, rekao je izvršni direktor Pekka Lundmark.

“Međutim, s obzirom na neizvjestan trenutak oporavka tržišta, sada poduzimamo odlučne korake”, rekao je.

Rekli su da žele “brzo djelovati” smanjenjem troškova za 400 miliona eura 2024. i 300 miliona eura 2025. godine. Lundmark je dodao da usprkos “stalnoj neizvjesnosti”, Nokia očekuje “poboljšanje u mrežnom poslovanju” u tekućem kvartalu.

Kompanija je odbila reći gdje će se smanjiti broj radnih mjesta ili hoće li to utjecati na radnike izvan Finske. Istaknuto je da su rezovi bili “teška poslovna odluka”, ali su bili “nužan korak za prilagodbu tržišnoj nesigurnosti i zaštiti dugoročne profitabilnosti i konkurentnosti”.

“Imamo neizmjerno talentirane ljude u Nokiji i podržat ćemo sve na koje se ovaj proces odnosi”, rekao je glasnogovornik. “Sada započinjemo proces konsultacija o početnim smanjenjima. ”

Vrijeme i detalji konačnog smanjenja broja radnih mjesta “bit će odlučeni tek nakon pažljivog razmatranja i ovisit će o evoluciji potražnje na krajnjem tržištu”, dodao je glasnogovornik Nokije.

Nokia je nekada bila najveći proizvođač mobilnih telefona na svijetu, ali nije uspjela predvidjeti popularnost pametnih telefona sa zaslonom osjetljivim na dodir, kao što su Appleov iPhone i Samsungov Galaxy, te su je konkurenti zbacili s trona.

Nakon što je prodala svoj posao s telefonima Microsoftu, koji je softverski div kasnije otpisao, Nokia se koncentrirala na telekomunikacijsku opremu. Specijalizirana je za softver i hardver koji se koristi u telekomunikacijama, uključujući fizičku infrastrukturu i cloud infrastrukturu koju ljudi koriste kada telefoniraju ili koriste internet, poput antena i baznih stanica.