Godišnja nagrada “De Gouden Kalf” (Zlatno tele) Holandskog filmskog festivala u Utrechtu u potpunosti je pripala Eni Sendijarević (36), holandsko-bosanskohercegovačkoj režiserki, za njen najnoviji film Sweet Dreams (Slatki snovi). Od osam nominacija uglednog festivala, mlada autorica rodom iz Odžaka kući je odnijela čak šest zlatnih statua. Sjajan uspjeh u Utrechtu dolazi kao potvrda dosadašnjih visokih ocjena za ovo Enino filmsko ostvarenje na festivalima u Locarnu, gdje je film premijerno prikazan, na Sarajevskom filmskom festivalu te u Torontu. Osim kao najbolji film u zemlji lala u protekloj godini, koji je otvorio Festival, Ena je, po ocjeni žirija, bila pobjednik i u konkurenciji najbolje režije, kostimografije, kamere, a njeni glumci Renée Soutendijk i Florian Myjer dobili su “Zlatno tele” za glavnu i sporednu ulogu. Divna noć u kojoj su mogli uživati i bosanskohercegovački građani u Kraljevini Holandiji.

Film na satiričan način govori o porodičnoj drami smještenoj u postkolonijalnoj Indoneziji, nakon formalnog odlaska holandskih vladara. Holanđanin Jan, vlasnik šećerane, iznenada umire nakon noćne posjete konkubini kada počinje porodična jagma za njegovo naslijeđe i raspad do tada sretne familije. Njegov sin Cornelis neočekivano ne preuzima posao jer testament oca odredio je drugačije.

“Jako sam sretna zbog ovakvog priznanja da sam skoro bez riječi u ovom trenutku. Imati osam nominacija i dobiti čak šest nagrada je sjajno. Osjećaj je izvanredan i poseban. Moram kazati da je kompletna postava filma s mnogo ljubavi radila na ovom projektu. Velika je stvar da sam imala jako talentiran tim, izvanredne glumce i sada kada je Sweet Dreams dobio ovoliko nagrada osjećam i gledam na to kao šlag na tortu”, rekla je presretna Ena Sendijarević prilikom dodjele priznanja na završnoj ceremoniji u Utrechtu.

Bosansko-holandska autorica otkrila je s ponosom prisutnim medijima da je film Sweet Dreams već poslat kao holandski kandidat za godišnju nagradu “Oskara” Američke filmske akademije, što je najbolje priznanje koje je mogla dobiti od holandskih kolega.

“Potrudit ćemo se, dat ćemo sve od sebe da dobijemo nominaciju. Mi ne znamo, dabome kako će se to završiti, ali u svakom slučaju ovo je divan početak za Sweet Dreams”, dodala je Ena. Njen najnoviji film opisuje se kao “kolonijalna satira”.

Izvanredan filmski talenat Ena je pokazala još 2019. godine, kada je bila laureat “Srca Sarajeva”, glavne nagrade Sarajevo Film Festivala, za njen debitantski igrani film Take Me Somewhere Nice (Odvedi me na neko lijepo mjesto).

U intervjuu za holandski Het Parool nedavno je kazala kako je njen prvi film bio o Bosni i Hercegovini, zemlji gdje je rođena, a da je sada napravila “pravi holandski film”. O koliko dobrom prijemu filma je riječ, govori i podatak da je Ena u proteklih nekoliko sedmica imala razgovore s vodećim holandskim printanim medijima (Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw, Het Parool...) te da je gostovala u brojnim radio i TV programima.

Mlada Sendijarevićka je prije trideset godina stigla s roditeljima, sestrom i bratom stigla kao izbjeglica u Holandiju. Dolazi iz Modriče, iz familije ljekara dr. Ervina i dr. Nere. Oboje su protekle tri decenije dali doprinos u bosanskohercegovačkoj zajednici u ovoj zemlji. Ervin je u više navrata bio predsjednik “Platform BiH”, krovne organizacije bosanskohercegovačkih klubova i građana, te “NAUK”, naučnog akademskog i umjetničkog kluba bosanskohercegovačke dijaspore u Holandiji.