Nastup Nouhaile Benzine za Maroko na Svjetskom prvenstvu za žene ušao je u historiju kao prva arapska i sjevernoafrička nacija čija je igračica nastupila noseći hidžab.

Popularna franšiza videoigrica EA Sports FIFA 23 ažurirala je i sada će predstavljati istaknutu marokansku fudbalerku Nouhailu Benzinu sa hidžabom. Prije ažuriranja, Benzininom liku u igrici je nedostajao hidžab u modu Svjetskog prvenstva u FIFA 23. Međutim, EA Sports je ovo ispravio uoči okršaja osmine finala Maroka protiv Francuske u utorak.

Na utakmici grupne faze Svjetskog prvenstva 2023. Benzina je napravila prekretnicu postavši prva igračica koja je bila pokrivena na velikom turniru, piše TRT World.

Ova 25-godišnja defanzivka pomogla je Maroku da savlada Južnu Koreju sa 1:0 tokom grupne igre, što je označilo prvu pobjedu ove zemlje na Svjetskom prvenstvu.

Samo tri sedmice prije početka Svjetskog prvenstva 2023., najviši administrativni sud Francuske potvrdio je zabranu Francuske fudbalske federacije (FFF) da igrači nose hidžab na utakmicama. FFF je ovo pravilo nazvao “prikladnim i primjerenim”.

Godine 2007. FIFA je zabranila hidžab, nazvavši ga “sigurnosnim rizikom” za igračice.

Sedam godina kasnije, FIFA je ukinula zabranu, ali mnoge različite fudbalske federacije i zemlje i dalje nisu dozvoljavale igračicama da nose hidžab na utakmicama.

Uzor muslimankama

Nakon ukidanja FIFA-ine zabrane pokrivanja glave 2014. godine, Svjetsko prvenstvo za žene do 17 godina u Jordanu 2016. omogućilo je muslimanskim igračicama koje su po prvi put bile pokrivene na jednom međunarodnom FIFA događaju.

Sada mlade muslimanske fudbalerke širom svijeta kažu da im je Nouhaila Benzina uzor, budući da je utrla put nošenjem hidžaba na Svjetskom prvenstvu za žene.

“Djevojke će gledati Benzinu (i pomisliti): To bih mogla biti ja”, rekla je Assmaah Helal, suosnivačica Mreže muslimanskih žena u sportu.

“Štaviše, kreatori politike, donosioci odluka i administratori treba da priznaju neophodnost negovanja prihvatljivog, otvorenog i inkluzivnog okruženja za žene i djevojke u sportu”, dodala je Helal.

Helal je rekla da je, otkako je zabrana ukinuta, primijetila porast muslimanskih djevojaka i žena koje igraju fudbal, grade trenerske karijere i vode svoje klubove.

“Mislim da je ključno razumjeti da je hidžab bitan dio muslimanske žene, ako ona odluči da ga nosi”, poručila je Helal.

Helal je bila među društvenim aktivistima, muslimanskim sportistima i državnim i fudbalskim zvaničnicima koji su radili na poništavanju zabrane.

“Počašćeni smo što smo prva arapska zemlja koja je učestvovala na Svjetskom prvenstvu za žene. Osjećamo da moramo preuzeti veliku odgovornost da gradimo dobar imidž, da pokažemo dostignuća koju je marokanski tim postigao”, kazala je kapitenka Maroka Ghizlane Chebbak prije turnira.