Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Sebastian Fischer izjavio je dasnas da njegova zemlja nastavlja biti uz Izrael, ali je pozvao izraelsku vojsku da "proporcionalno" odgovori, prenosi Anadolu.

"Ono što je važno je da se borba protiv Hamasa vodi s potrebnom proporcionalnošću", rekao je Fischer novinarima u Berlinu.

Njegove izjave uslijedile su nakon što je u seriji izraelskih zračnih napada na izbjeglički kamp Jabalia u Pojasu Gaze u utorak ubijeno oko 100 ljudi.

No, predsjedavajući Centralnog vijeća muslimana Njemačke (ZMD) Aiman ​​Mazyek izjavio je da je Izrael počinio ratni zločin u Gazi, prenosi Anadolu.

Mazyek je za njemačkog javnog emitera ZDF kazao da narod Gaze prolazi kroz neopisivu patnju. "Prema našem stajalištu, izraelsko bombardiranje predstavlja ratni zločin i još jednom pokazuje da rat nikada ne može biti odgovor na borbu protiv terorizma", kazao je Mazyek.

Osvrnuo se i na optužbe protiv muslimana u Njemačkoj za navodni antisemitizam. Mazyek je naglasio da u tom smislu ne treba generalizirati svih pet miliona muslimana koji žive u Njemačkoj.

"Ne treba pretjerivati, treba pažljivo praviti razliku", naglasio je Mazyek. Na pitanje o stepenu antisemitizma među muslimanima u Njemačkoj, posebno je ukazao na opasnost od desničarskog ekstremizma.

"Antisemitizam je nešto s čime se suočavamo iznova, posebno posljednjih godina u Evropi i Njemačkoj. Desničarski ekstremizam je jasno pokazao odakle nam dolazi velika opasnost. Trenutno, suočeni smo sa, da tako kažem, uvezenim antisemitizmom", kazao je Mazyek.

Njemački kancelar Olaf Scholz naglasio je u srijedu važnost zaštite života civila u Gazi tokom telefonskog razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, prenosi Anadolu.

“Kancelar je obnovio nepokolebljivu solidarnost Njemačke s Izraelom. On je naglasio važnost zaštite civila i pružanja humanitarne skrbi stanovništvu u Pojasu Gaze”, rekao je glasnogovornik Vlade Steffen Hebestreit.

Dodao je da je "Netanyahu obavijestio kancelara o trenutnoj situaciji u Izraelu" i o daljnjoj akciji izraelske vojske protiv Hamasa u Pojasu Gaze".

Scholz je pozdravio prebacivanje ranjenih stanovnika Gaze u Egipat na liječenje preko graničnog prelaza Rafah.