Nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona objavila Javni poziv za mlade za subvencioniranje smještaja i boravka djece u predškolskim ustanovama, pod uslovom da roditelji djece imaju najviše 35 godina, oštro su reagirali „stariji roditelji“ koji ovakve uslove smatraju diskriminatornim, nehumanim i neetičkim.

Za ovu namjenu Vlada TK izdvojila je 174.500 KM, a mnogi su pozdravili odluku o subvencioniranju, iako ih je naljutila dobna granica roditelja čija djeca potencijalno ostvaruju pravo na subvencije u iznosu od četrdeset posto ukupnih godišnjih troškova za smještaj djeteta u predškolsku ustanovu, dok maksimalan iznos ne može biti veći od 600 KM po djetetu.

Naime, prvi uslov za dodjelu sredstava je da fizičko lice, odnosno podnosilac prijave „nije mlađi od osamnaest niti stariji od trideset i pet godina života u trenutku podnošenja prijave, odnosno da danom podnošenja prijave ima navršenih osamnaest godina starosti odnosno da nije navršio trideset i pet godina života“.

Ova je vijest bila okidač za žestoke reakcije u cijelom kantonu, a u raspravu su se uključili i pojedini zastupnici opozicionih stranaka koji su pohvalili namjeru Vlade da se mladima subvencionira smještaj i boravak djece u predškolskim ustanovama, ali kritiziraju odredbu koja se odnosi na starosnu dob roditelja, navodeći da je to „prvorazredni oblik diskriminacije i roditelja i djece“.

Nakon toga su se oglasili i iz Ministarstva za kulturu, sport i mlade i negirali bilo kakav vid diskriminacije tvrdeći kako ministarstvo „nije samoinicijativno odredilo gornju granicu starosne dobi mladih, nego je ista propisana Zakonom o mladima Federacije BiH, u kome je izričito navedeno da definicija starosne dobi mladih obuhvata osobe do navršenih 35 godina starosti.

Diskriminatorno ili zakonski uređeno, javnost je i dalje ogorčena. Nakon svega postavljaju pitanja da li se subvencioniranje smještaja djece u vrtićima moglo uraditi kroz neki drugi vid projekta porodicama, kojim se djeca ne bi grupisala prema godištima svojih roditelja, a da se ne oštete ni mladi, nego da se u tom smislu „pojača“ podrška mladim sportistima, muzičarima, naučnicima ili uspješnim studentima.