Za njegu su neki tvrdili da je ubačen od države među muzičare „da ih šmeka i hapsi“. To je proširio Nazif Gljiva, s kojim je do danas ostao veliki prijatelj. No, to mu je začudo pomoglo jer svi su mislili da su “sa Drinom sigurni”. Ipak, kada je napustio državnu službu davne 1982. godine roditelji mu nisu bili sretni, ali Faruku Drini se posrećilo, ušao je u prvu tadašnju jugoslovensku ligu. Jedan od razloga njegovog uspjeha bila je hrabrost, prvi je radio velike koncerte, a neki od najzapaženijih ostaju oni sa Dinom Merlinom, Safetom Isovićem, koncert “Moj Ummete”, njegove turneje sa Zabranjenim pušenjem...

U razred je išao sa Zdravkom Čolićem, razrednica mu je bila majka Zlatka Lagumdžije, karijeru je počeo u orkestru s izvrsnim gitaristom Mušanom Topalovićem Cacom, a s njim je kroz osamdesete nastavio zapaženu saradnju.

Prva turneja je bila sa Zoricom Brunclik i tada je započeo svoju uspješnu menadžersku karijeru kroz koju je značajno i oblikovao tokove u našoj muzici.

Zašto je Sarajevo i dan-danas bitno za mnoge muzičare iz bivše Jugoslavije, otkriva Faruk Drina, a imao je šta za reći  o Ceci Ražnjatović i njenom uspjehu, Zvezdama Granda, Lepoj Breni..

Šta je imao reći o brojnim akterima muzičke scene, o velikim turnejama koje je organizirao, poput Tome Zdravkovića, o raznim anegdotama s muzičke scene, posebno o počecima Halida Bešlića, Dine Merlina...

Kako je nastala poznata uzrečica „crko Maršal“, kako je Drina „deverao“ s mladim muzičarima Zabranjenog pušenja?

Drina govori o svojim vojničkim danima uz Dragana Vikića, a otkriva i kako je nastala pjesma „Ponesi zastavu“.

Ko je zarađivao na ilahijama i kasidama, ko je i kako plagirao i prekrajao, šta je Faruk Drina imao posvjedočiti o Džemaludinu Latiću, Mensuru Brdaru, Seadu Zeletu Lipovači...

„Džemo Latić i njegov brat Nedžad su srušili 'Ljiljan', a ja sam Latiće zvao braća Dalton“, tvrdi Drina te je to ilustrirao jednom anegdotom koja uključuje bivšeg reisa Mustafu ef. Cerića. Šta ga je motiviralo da se aktivira na društvenim mrežama, govori o krivičnim prijavama koje su podnijete protiv njega, zašto je toliko angažiran u kontriranju „Trojki“.

„Ne pišem po ničijem nalogu, ni SDA ni Bakira Izetbegovića“, kaže Drina te je podijelio svoje sjećanje na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića iz mladosti.

Na koncu otkriva šta ga ovih dana okupira – veliki koncert povodom otvaranja „Šehidske džamije“ u Crnoj Gori.