Nakon što je razotkrio lažljivu Federalnu televiziju i fabrikaciju izjave koja ne da je parafrazirana ili izvučena iz konteksta, nego potpuno izmišljena jer nikakav razgovor nije obavio sa bilo kojim medijem u vrijeme njenog objavljivanja, oni su laž uklonili.

“A onda su je promptno ponovo objavili, jer je laž prijeko potrebna projektu. To ne rade ni u Sjevernoj Koreji”, napisao je Fadil Novalić na Facebooku.

Naime, lažnu izjavu u kojoj Novalić, navodno, potvrđuje da je presuda potvrđena i da slijedi izvršenje, odnosno izdržavanje zatvorske kazne jutros je ponovo objavio Centar za istraživačko novinarstvo na svom X profilu.

“Ovdje imate spisak sponzora ‘Centra za istraživačko novinarstvo’ koji je demantovanu laž jutros ‘podebljao’, ponovo poturio, i vjerovatno će je sponzorisati. Desno je lažna izjava, lijevo su vam njeni sponzori. Dio njih. Oni moraju lagati, jer su svoj kolonijalni projekat doveli na rub nestanka. Laž je sve što im preostaje, jer je istina protiv njih. Ne samo u Bosni”, napisao je Novalić.

Na fotografiji koju je objavio među sponzorima su, između ostalih: Ambasada Švedske, Evropska unija, Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, Rockefeller Brothers Fund, Kraljevina Holandija, Fond otvoreno društvo, Njemačka agencija za međunarodni razvoj GIZ i dr.

Nekoliko sati kasnije, tačnije oko 14 stai, CIN je na Facebooku ispravio svoju "grešku". U objavi na ovoj društvenoj mreži CIN je napisao: "CIN je danas u 10:23h na svojim društvenim mrežama objavio status o presudi protiv bivšeg federalnog premijera Fadil Novalić, uključujući fotografiju sa izjavom koju je on u međuvremenu demantovao. Riječ je o objavi koja je ranije pripremljena i planirana, ali je zbog propusta pri finalnoj kontroli sadržaja navodni citat ipak objavljen. Čim smo primjetili našu grešku sadržaj smo uklonili sat vremena nakon objave u 11:17h. Izvinjavamo se bivšem premijeru FBiH Fadilu Novaliću i javnosti zbog nenamjernog prenošenja neistinitog sadržaja".