Evropski zakonodavci i države članice složili su se u petak da zabrane izvoz plastičnog otpada u zemlje izvan OECD grupe uglavnom bogatih zemalja od sredine 2026. Do dogovora je došlo na sastanku diplomata u Najrobiju, u Keniji, koji su se sastali kako bi sklopili globalni sporazum o plastičnom zagađenju .

“EU će konačno preuzeti odgovornost za svoj plastični otpad zabranom njegovog izvoza u zemlje koje nisu članice OECD-a”, rekla je Pernille Weiss, danska zastupnica u Evropskom parlamentu iz grupe desnog centra EPP, koja je bila zadužena za prijedlog. “Još jednom, slijedimo našu viziju da otpad predstavlja resurs kada se njime pravilno upravlja, ali ni u kom slučaju ne bi trebao nanositi štetu okolišu ili ljudskom zdravlju.”

Pravila, koja moraju formalno da odobre Evropsko vijeće i parlament prije nego što stupe na snagu, postavljaju strožu kontrolu izvoza plastičnog otpada u bogate zemlje i u potpunosti zaustavljaju izvoz u zemlje koje nisu članice OECD-a. Nakon pet godina, zemlje koje tada žele uvoziti plastični otpad iz EU mogu zatražiti od Komisije da im ukine zabranu ako dokažu da će s njim dobro postupati.

Većina bačene plastike u Evropi izgori, a manje od trećine se reciklira. Ekološki aktivisti su izrazili zabrinutost da dio plastičnog otpada koji se otprema u inostranstvo radi recikliranja završava na deponijama i plovnim putevima. Lauren Weir, aktivistica iz Agencije za istraživanje okoliša, rekla je: „Iako je ovo poboljšanje trenutnih obaveza, dokazi o šteti i potrebi za potpunom zabranom plastičnog otpada su jasni. Ovo je signal da EU konačno počinje da preuzima odgovornost za svoju ulogu u globalnoj opasnosti od zagađenja plastikom.”

Pravila znače da se neki oblici neplastičnog otpada i dalje mogu otpremati u zemlje koje nisu članice OECD-a ako ispunjavaju određene socijalne i ekološke kriterije.

Zakon bi također mogao dovesti do povećanja otpada koji se otprema u zemlje OECD-a kao što je Turska.

Sedat Gündoğdu, istraživač mikroplastike na Univerzitetu Çukurova u Turskoj, rekao je: „Zabrana izvoza plastičnog otpada u zemlje koje nisu članice OECD-a je značajna odluka. Međutim, razočaravajuće je ne vidjeti potpunu zabranu izvoza pošiljki – pa čak ni zabranu opasnog i miješanog plastičnog otpada – u Tursku, koja je i najveći uvoznik plastičnog otpada iz EU i članica OECD-a.”

Dodao je: “Iz prošlih praksi znamo da djelimične zabrane i neefikasne kontrole sadržaja ne sprečavaju ilegalni promet plastičnog otpada.”