Problem nije nov, ali se pogoršao posljednjih sedmica do te mjere da vlada planira novi zakon: sve više i više važnih lijekova često nedostaje u njemačkim apotekama ili ih se ne može naručiti. Kako je moguće da se to dogodi u zemlji koja je u prošlosti važila za svjetsku apoteku? Riječ je o sirupima za kašalj ili protiv temperature, antibioticima, dječjim čepićima, lijekovima za visoki krvni tlak, pripravcima protiv raka, inzulinu... Popis trenutno broji više od 300 proizvoda koje njemačke apoteke teško nabavljaju, podaci su njemačkog Saveznog instituta za lijekove.

Ovisnost o azijskim zemljama koje proizvode jeftine lijekove dovela je Njemačku do toga da je od proizvođača postala potrošač. Prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku, Destatis, oko 60% medicinskih pripravaka koji se konzumiraju u zemlji dolazi iz Kine i Indije. U Kini je vlast svojom nultom covid politikom dovela do kašnjenja u isporuci svih vrsta proizvoda od početka pandemije.

Njemački Savezni zavod za lijekove i medicinske proizvode uvjerava da se nije povećao broj pacijenata, zbog čega smatraju da i apoteke i potrošači kupuju da imaju rezervu, što ponegdje uzrokuje nestašice. Istina je da je od početka rata u Ukrajini sama država poticala svoje građane da prikupljaju hranu i lijekove za hitne slučajeve.

Vlastita proizvodnja lijekova u Njemačkoj je pala od početka pandemije, posebno lijekova protiv prehlade i gripe, zbog manje potražnje proizašle iz upotrebe maski. Pritom je val gripe ove zime krenuo ranije, a respiratorni virus koji hara najmlađima na Pirinejskom poluotoku, isto čini i na sjeveru Evrope.

Zastoji u proizvodnji zbog poskupljenja energenata utjecali su i na opskrbu pojedinim tvarima prvog reda. U Njemačkoj je poslovna marža, posebice kod generičkih lijekova, vrlo ograničena a to je dovelo do toga da su pojedini pripravci poput dječjeg sirupa ibuprofen skuplji u proizvodnji od cijene po kojoj se prodaje u apoteci.

Savezni farmaceutski fakultet objasnio je tamošnjoj RTL televiziji da se sigurnost u liječenju "ne može postići po najjeftinijim cijenama". Uvjeravaju da trenutno postoji oko hiljadu lijekova koji se ne mogu naručiti. U izjavi koju je prenio isti medij, predsjednik Farmaceutskog fakulteta Sjeverne Rajne-Vestfalije upozorava da će se "usko grlo s lijekovima ove zime ako se ne poduzmu mjere", pogoršati.

Za sada su neke apoteke odlučile iskoristiti pravo na proizvodnju lijekova poput dječjih sirupa protiv kašlja u svojim laboratorijima. Međutim, cijena takvih pripravaka znatno je veća od cijene proizvoda proizvedenih u tvornicama, a razliku moraju platiti pacijenti.

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach iz Socijaldemokratske stranke SPD smatra da je situacija došla do te tačke da je potrebno promijeniti zakon kako bi se zdravstvenim osiguranicima omogućilo kupovanje skupljih lijekova kada postoje uska grla u opskrbi. Istina je da je Njemačka do sada lijekove plaćala mnogo manje od ostalih zemalja EU. Dijelom zbog vlastite proizvodnje, ali dijelom zbog ove politike "dampinških" cijena utvrđene u zakonu.

Ministar je također kazao da se proizvodnja lijekova mora vratiti u Evropu kako bi se izbjegle ovisnosti poput sadašnje. Trend koji je započeo u Francuskoj, gdje će se paracetamol ponovno proizvoditi u gradu Lyonu od 2024. kako bi se izbjegla ova vrsta ovisnosti. Paracetamol se ne proizvodi u Evropi već desetljeće, već se uvozi iz drugih zemalja, posebno iz Kine.