Rusija je uspješno lansirala Lunu 25, prvi lunarni brod ove države nakon 47 godina. Svemirska letjelica bez posade poletjela je sa kosmodroma Vostočni u Amurskoj oblasti u Rusiji. Stanovnici ruskog sela privremeno su evakuirani u petak ujutro, jer postoji ˝mogućnost jedan prema milion˝ da bi tamo mogla pasti jedna od raketnih stepenica Lune 25, navodi Reuters.

Očekuje se da će letjelica prvo ući u orbitu oko Zemlje prije nego što se prebaci u lunarnu orbitu i na kraju se spusti na površinu Mjeseca.

Posljednji ruski lunarni uređaj, Luna 24, sletio je na Mjesec 18. avgusta 1976. godine.

Očekuje se da će Luna 25 i indijska misija Chandrayaan-3, koja je pokrenuta sredinom jula, sletjeti na južni pol Mjeseca 23. avgusta, a dvije zemlje se utrkuju čija će letjelica sletjeti prije. No, Roscomos je rekao da se ne očekuje da će dvije misije stvarati problem jedna drugoj jer se njihove specifične zone slijetanja razlikuju, prenosi CNN.

Putovanje Lune 25

Luna 25, također nazvana Luna-Glob-Lander, godinu dana će proučavati sastav mjesečevog polarnog tla te plazmu i prašinu sadržane u vrlo tankoj mjesečevoj egzosferi, odnosno oskudnoj mjesečevoj atmosferi.

Četvoronožni lender uključuje rakete za sletanje, rezervoare za gorivo, solarne panele, kompjutere i robotsku ruku opremljenu lopaticom za prikupljanje lunarnih uzoraka, kao i skup instrumenata za proučavanje uzoraka i egzosfere, navodi NASA.

Prvobitno, Roskosmos i Evropska svemirska agencija planirali su da budu partneri na Luni 25, kao i na Luni 26, Luni 27 i roveru ExoMars, ali to partnerstvo je prekinuto u aprilu 2022. nakon ruske invazije na Ukrajinu, a Vijeće ESA-e odlučilo je da ˝obustavi aktivnosti saradnje s Rusijom˝.

Budućnost istraživanja Mjeseca

U međuvremenu, Chandrayaan-3, koji uključuje lender, rover i pogonski modul, poletio je 14. jula i ušao u lunarnu orbitu prošlog vikenda.

Misija je drugi pokušaj Indije da sleti na lunarni južni pol nakon što se Chandrayaan-2 srušio na Mjesec u septembru 2019. Ako bude uspješna, najnovija misija bi Indiju učinila četvrtom zemljom koja je postigla komplikovani podvig, iza Sjedinjenih Država, bivšeg Sovjetskog Saveza i Kine. Jednom kada izađe na površinu, Chandrayaan-3 će ostati nekoliko sedmica provodeći niz naučnih eksperimenata kako bi saznao više o sastavu Mjeseca.

Krajem 2025. godine tokom misije Artemis III NASA planira prvi put spustiti na mjesečni južni pol ženu i osobu koja nije bijelac.

Razlog zbog kojeg je osmišljeno toliko misija za istraživanje ovog područja Mjeseca su njegovi potencijalni resursi. Duboki, trajno zasjenjeni krateri na južnom polu Mjeseca mogu sadržavati led koji bi se mogao koristiti za vodu za piće, kisik i gorivo - što je ključno razmatranje jer agencije poput NASA-e nastoje održivo istraživati Mjesec u dužem vremenskom periodu u budućnosti.

˝Vidjet ćemo nekoliko svemirskih letjelica, neke možda iz drugih nacija, koje će sletjeti na južni pol u bliskoj budućnosti˝, rekao je administrator NASA-e Bill Nelson tokom konferencije za novinare u utorak te dodao:˝Ponovljeno je interesovanje za Mjesec, naravno zbog postojanja potencijala vode. Vraćamo se da naučimo da živimo u okruženju dubokog svemira tokom dugih vremenskih perioda, kako bismo mogli otići na Mars i bezbjedno se vratiti˝.

Na pitanje o predstojećem lansiranju Lune 25, Nelson je rekao ˝želimo im sve najbolje˝, napominjući da NASA ima odnos saradnje sa svojim ruskim kolegama još od sovjetske ere od 1975. godine.