Kako su saopćili, u raciji velikih razmjera koja je provedena u Bosni i Hercegovini, službenici za provođenje zakona upali su u domove i urede 23 osobe za koje se sumnja da su dio "užeg kruga" narkobosa uhapšenog u novembru 2022. godine. Europol je podržao jučerašnju akciju koja, kako navode, služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog "super kartela", saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio evropske trgovine kokainom.

Veliki udarac kriminalnoj strukturi

- Kao i u operaciji "Desert Light" (Pustinjsko svjetlo), nekoliko partnera iz cijelog svijeta sarađivalo je kako bi zadali još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi. Službenici aktivni na terenu, kojima su se pridružili stručnjaci Europola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog ureda (FBI), pretražili su više od 40 lokacija.

Primarni cilj operacije kodnog naziva "Black Tie" (Crna kravata) bio je optužiti i procesuirati bosanskohercegovačkog / nizozemskog državljanina kojeg Europol i Nizozemska smatraju metom visoke vrijednosti. Osumnjičenog su 2023. godine nizozemske vlasti osudile na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbiti cijelu kriminalnu organizaciju pod komandom i kontrolom mete visoke vrijednosti. Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosanskohercegovačke, francuske i američke službe za provođenje zakona, uz podršku Europola - naveli su iz Europola.

Uprkos hapšenju u novembru 2022. godine, kako dalje navode, istraga je pokazala da je meta visoke vrijednosti nastavila usmjeravati trgovinu drogom iz izvornih zemalja u Južnoj Americi, poput Brazila, Kolumbije i Perua, u Evropu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati.

- Sarađujući s drugim vrhunskim međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, s kojima je zajednički ulagao u višetonske pothvate krijumčarenja kokaina, bosanskohercegovački / nizozemski državljanin postao je moćna figura koja kontrolira masivnu opskrbu kokainom prema Evropi i drugim destinacijama. Nadalje, meta visoke vrijednosti se sumnjiči i da je odgovorna za proizvodnju sintetičkih droga u EU - navodi Europol.

Ciljanje na "uži krug" narkobosa

Dodaju da među 23 osobe koje su jučer uhapšene nisu samo pomagači, već i korumpirani dužnosnici identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže.
- Uoči ove akcije, bh. organi su već bili uhitili dvojicu osumnjičenih i zaplijenili 55.000 eura u gotovini, osam komada vatrenog oružja, 11 policijskih radiostanica i dokumentaciju o pranju novca. Na dan provođenja akcije, službe za provedbu zakona dodatno su oduzele gotovinu, automobile, laptope i izuzele i druge dokaze.
Nakon zahtjeva za informacijama primljenog u junu 2023. godine od Bosne i Hercegovine, Europol je podržao bh. organe u istrazi protiv uže grupe ili "unutrašnjeg kruga" članova od povjerenja kriminalne organizacije mete visoke vrijednsoti. Među ostalim krivičnim djelima, predmet u domaćem pravosuđu bio je usredotočen na teška krivična djela poput trgovine drogom velikih razmjera, pranja novca i povezanog organiziranog kriminala u Bosni i Hercegovini - saopćio je Europol.

Uloga Europola

Europol je, kako dodaju, poslao dva stručnjaka s mobilnim uredima u Bosnu i Hercegovinu kako bi prikupili i unakrsno provjerili obavještajne podatke te pomogli u daljnjoj koordinaciji aktivnosti.

- Osim podrške koja je dovela do jučerašnje akcije, Europol je podržavao cjelokupnu istragu s obavještajnim podacima i koordinacijom. Od početka 2021. godine Europolovi stručnjaci sačinili su i podijelili više od 30 paketa obavještajnih podataka povezanih s metom visoke vrijednosti i njenom kriminalnom mrežom - istakli su.
Agencije za provođenje zakona koje učestvuju:

Belgija: Savezna pravosudna policija Antwerpen (Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen)
Francuska: Nacionalna policija (Police Nationale - Office anti-stupéfiants (OFAST))
Bosna i Hercegovina: Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Policija Kantona Sarajevo)
Sjedinjene Države: Uprava za suzbijanje droga (DEA); Federalni istražni ured (FBI)