Vojnik EUFOR-a bio je “na zadatku i misiji i dio je EUFOR-ovog tima za vezu i posmatranje s lokalnom zajednicom”, rekli su za Radio Slobodna Evropa iz Mirovne misije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Odgovor je to na objavljenu fotografiju pripadnika Misije koji je prisustvovao obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske u općini Milići.

“Možemo reći da je vojnik koji se pojavio na slici član tima za vezu s lokalnom zajednicom i vlastima. Jedan od redovnih zadataka članova tog tima je da posmatraju lokalna dešavanja kako bi stekli svijest o potrebama i brigama ljudi. Član našeg tima je prisustvovao ovoj ceremoniji da je posmatra”, kažu iz EUFOR-a za RSE.

Na fotografiji koju je objavila administracija Opštine Milići vidi se muškarac u EUFOR-ovoj uniformi sa svijećom u ruci, uz informaciju da je riječ o “služenju parastosa poginulim borcima u Spomen sobi i u Milićima”, čime je “obilježen 9. januar – Dan Republike Srpske”.

Načelnik Opštine Milići Marko Savić za Radio Slobodna Evropa kaže da ne vidi ništa sporno u prisustvu pripadnika EUFOR-a.

“On je ispratio kompletan protokol koji smo imali u spomen sobi, pa onda i polaganje vijenaca. On se pozdravio nisam ni pitao ko je vidio sam da je vojnik EUFOR-a. Šta da je i bio na obilježavanju i odao počast žrtvama, kakve to veze ima”, kaže za RSE Savić.

Iz EUFOR-a za Radio Slobodna Evropa kažu kako su posvećeni nepristrasnosti i svim građanima Bosne i Hercegovine, te da doprinose sigurnom i stabilnom okruženju.