Legendarni britanski muzičar Eric Clapton na svome računu na društvenoj mreži X sinoć je najavio “intimin koncert uživo”, napisavši samo da stiže uskoro. Uz objavu je postavio i fotografiju djevojčice sa hidžabom, što je aluzija na podršku palestinskoj djeci u Gazi koja su izložena neviđenom teroru izraelskih snaga.

Biće ovo drugi koncert ove vrste od početka izraelskih brutalnih napada na Gazu. U decembru 2023. internetski snimljeni koncert legendarnog britanskog rokera objavljen je u svrhu prikupljanja sredstava za djecu Gaze. Prihod od ulaznica za online prijenos - pod nazivom 'To Save A Child' – bio je namijenjen za pomoć Gazi, koja je meta izraelskog rata protiv Palestinaca.

Clapton je tada nastupao s gitarom obojenom u boje palestinske zastave. Set je uključivao pjesme "Tears In Heaven", "Got To Get Better In A Little While" i "Give Me Love (Give Me Peace On Earth)" Georgea Harrisona s Dhani Harrison.

U novembru je Clapton objavio novu pjesmu popraćenu videom koji prikazuje slike opsežnog razaranja u pojasu Gaze i propalestinskih protesta širom svijeta.

Clapton, koji je u prošlosti nastupao u Izraelu, prošle je godine podržao peticiju kojom se osuđuje odluka Gradskog vijeća Frankfurta da otkaže koncert Rogera Watersa zbog njegovih navodnih antisemitskih i antiizraelskih izjava.