Manje od godinu dana od razornog zemljotresa koji je turski grad Hatay, 6. februara prošle godine, pretvorio u jednu veliku ruševinu život se ovdje uveliko vraća. Danas će u Hatayu predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan otvoriti državnu bolnicu, istraživački i trening centar. Najveća je to bolnica u regiji koja je pogođena prošlogodišnjim katastrofalnim zemljotresom.

Kako je objasnio dr. Sitki Sonmez, bolnica se prostire na površini od 120.000 metara kvadratnih sa 57.000 kvadrata korisnog prostora. Kapacitet bolnice je, prema njegovim rijecima, 400 kreveta, a ima 86 soba intenzivne njege, 12 operacionih sala, te 70 jedinica za ostale medicinske tretmane – ambulante, odjel za opekline, onkološki odjel...

Uoči zvaničnog otvaranja i početka pružanja usluga građanima zemljotresom razorenog područja, dr. Sonmez je rekao: " Veoma sam uzbuđen i ponosan što otvaramo veću i moderniju bolnicu na mjestu stare bolnice koja je imala znatno manji kapacitet. Bit ćemo u mogućnosti pružiti uslugu svima kojima ona bude trebala".