U manastiru Banjska, u opštini Zvrečan, na sjeveru Kosova, trenutno je mirno, ali vlada neizvjesnost i zabrinutost monaha i vjernika, saopćila je Eparhija raško-prizrenska.

“Eparhija raško-prizrenska obavještava javnost da je situacija u manastiru Banjska trenutno mirna iako se još uvijek osjeća strah zbog današnjih dešavanja, kako u okolini tako i u samoj porti manastira. Naoružana lica koja su danas provalila kapiju napustila su manastir, a trenutno je primijećeno prisustvo kosovske policije i EULEX-a ispred ulazne kapije i u dvorištu manastira”, navodi se.

Dodaje se da se u konaku manastira još uvijek nalazi iguman s bratijom, kao i grupa poklonika iz Novog Sada, među kojima je i dvoje maloljetne djece.

“Iz uprave manastira javljaju da su za sada svi dobro, da se vrše redovna bogosluženja u kapeli konaka, u nadi da će se ova drama što prije okončati”, naveli su.

U međuvremenu se medijima obratio i ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla, koji je kazao da su u akciji u Banjskoj ubijena trojica napadača, dok je šest osoba uhapšeno – dvojica napadača i četvorica koja su pružala podršku putem radio veze.

On se novinarima obratio sa sjevera Kosova navodeći da se akcija traganja za napadačima, koji su jutros usmrtili jednog kosovskog policajca i povrijedili troje, nastavlja.