Ne stišava se polemika o spornom udžbeniku Enise Kulašin Društvo za 5 razred koji je Vlada Kantona Sarajevo besplatno podijelila učenicima na početku školske 2023/2024. godine. Danas se tim povodom ponovo oglasila autorica Kulašin.

U nemoći i nedostatku valjanih argumenata autorica udžbenika, u kojem je zabilježen ogroman broj pogrešaka i propusta različite vrste, poslužila se odbranom koju smatra politički profitabilnom, a koja nema veze ni s činjenicama ni sa zdravim razumom, a kamoli s kritikom koju je dobila od Faruka Kapidžića i ogorčene javnosti.

“Prije svega želim reći da ja nisam nikakav projekat SANU-a i velikosrpske politike što je uvaženi zastupnik u svom jučerašnjem istupu rekao”, napisala je na početku svoga Facebook posta Kulašin aludirajući na nastup zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo.

“Žalosno je da i 30 godina nakon rata, mi žene, majke, nastavnice koje smo svoje živote, znanje, srce i dušu dale za državu, našu djecu i zajedničku bolju budućnost ovo doživljavamo od svojih muškaraca koji se i danas busaju svojim danima provedenim u ratu. Tim danima provedenim u ratu amnestiraju sve svoje političke greške i neuspjehe”, tvrdi Kulašin koja “s ponosom” naglašava da je kao mladi profesor, svojom voljom, jer je smatrala to svojom obavezom, radila od 1. septembra 1993. godine u ratnoj školi u opkoljenoj Dobrinji. Naglašava da se ondje “sa svojim, uglavnom kolegicama, borila da naša djeca steknu obrazovanje i odgoj dostojan našoj domovini”, te pita “naše poslijeratne politike i političare, zašto mi žene nikada nismo dobile ikakve zasluge za to, zašto to nikada nije razmatrano kao naš ratni staž, da li zato samo što smo žene?”

Uvodeći, ničim izazvana, kritiku svojih vlastitih autorskih propusta na polje rodnih prava, Kulašin  patetično pita: “Da li je uvaženi zastupnik juče, kad je vidio da je riječ o autoru – ženi, smatrao da ima pravo na nju sručiti sve svoje političke frustracije i napadati uz to i uvaženu ministricu, koja sa svim ovim nema nikakve veze, jer je i ona samo žena.” Te uvodi jednu sasvim novu definiciju da “femicid nije samo pretući ili ubiti ženu, nego je i staviti na stub srama bez ikakvih argumenata?”

Nastavljajući ovu vrstu odbrane, zanemarujući i reakcije i zgražavanja mnogih žena na sadržaj njezinog udžbenika, Kulašan kaže da je “veliki broj muškaraca, putem društvenih mreža u protekla 24 sata pokazao da nisu naučili komunikacijom i zakonskim putevima, bez uvreda i galame rješavati probleme u našem društvu”.

“Naši prvi ratni udžbenici su pretrpjeli strašnu reviziju kad smo po naredbi OSCA-a i dozvolu tadašnjih politika morali u udžbenicima zatamnjivati flomasterima i pečatima mjesta gdje je pisalo da je nad našom državom izvršena agresija. Danima su nastavnici pečatali (uglavnom nastavnice) i godinama nismo smjeli našoj djeci reci da je bila agresija na našu domovinu. Svi ste ćutali, i roditelji i političari”, tvrdi Kulašin zaboravljajući valjda, ili misleći da je javnost zaboravila, sve silne reakcije, tekstove, naučne skupove i okrugle stolove na kojima je kritizirana politika međunarodne zajednice uperena prema obrazovnom sistemu.

“Moj udžbenik je napisan 2006”, podsjeća Kulašin tvrdeći da je urađen po strogim uputama OSCE-a i Federalnog ministarstva, “a ne SANU-a i Dodika 2023. godine”.

Od tada je, nastavlja Kulašin, “itekako narasla svijest naših građana kakvu državu želimo i za kakvu smo se borili, jer smo prošli kroz brojne traume i neznanje šta zapravo u Dejtonskom mirovnom sporazumu piše bez obzira što su ga naši političari u jednom momentu izgubili i nikad ga nisu preveli na Bosanski jezik. Država se ne brani samo puškom i galamom. Ona se brani i gradi znanjem i ljubavlju čemu učim djecu 30 godina”, nastavlja patetično Kulašin.

Autorica tvrdi  da udžbeniku nije napisala da je to državna zajednice entiteta nego konstitutivnih naroda, “što ima sasvim drugo značenje od onoga što je dnevnopolitički rječnik onih koji su protiv države” i pita se “gdje su tada bili, da podignu glas kao danas i to ispravljaju. U čijem su oni projektu danas”.

“Moja rečenica koja se odnosi na glavni grad R Srpske je loše napisana, jer sam ja njome željela reći da je to najvažniji grad RS-a i to treba da se ispravi. Nažalost, to ne znači, kako ostrašćeni botovi  predlažu, zbog hajke uvaženog zastupnika, da mi treba oduzeti državljanstvo. Po tome, mnogi su već davno trebali ostati bez istog”, piše u nastavku Kulašin.

Ona podsjeća da politike koje su vodile Federalno ministarstvo obrazovanje već deceniju nisu raspisali Konkurs za ponovno pisanje udžbenika. “Sve zahtjeve recenzenata da se izvrše ispravke u Udžbeniku, prije njegove objave, morali smo izvršiti i pečatirati svaku stranicu i ni slova nismo smjeli promijeniti sve ove godine, jer to F Ministarstvo nije dozvoljavalo. Samo da napomenem, predhodna vlast je ostala bez federalne Ministrice obrazovanja pa se nismo imali kome ni obratiti”, navodi Kulašin kao opravdanje za očite nedostatke u udžbeniku.

“Pohvaljujem i podržavam sve napore sadašnje ministrice obrazovanja KS koja pokušava poboljšati stanje u obrazovanju KS i njen stav da i moj udžbenik kao i svi ostali prođu reviziju, jer sigurno da ima svugdje vukova na grani, ali to treba uraditi u okviru zakona, bez galame, uvreda i hajke”, piše Kulašin iskazujući spremnost da se žrtvuje za prava žena i za bolje obrazovanje: “Ako sva ova hajka na moju ličnost i moj profesionalizam bude istinski iskorak ka boljem odnosu spram žene, prosvjetnog radnika i obrazovanja u kojem će naša djeca sticati znanja na način kako je to u razvijenim državama svijeta gledaću na ovo kao vrijednu žrtvu.”

Na kraju se autorica udžbenika u kojem je zastava Republike Bosne i Hercegovine naopačke okrenuta zahvaljuje desetinama svojih učenika koji su je kontaktirali i dali joj podršku, svojim kolegama kao i predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo “koji je pokušao juče da ovu političku trakavicu zaustavi”.

“Uvaženom zastupniku želim reći da mi je drago što je postavljena statua našeg Bosanskog kralja ispred zgrade Predsjedništva, ali je sramno da se naše politike i političari nisu izborili da svojim znanjem i umijećem kroz ovih 30 godina i danas u drugačijem zakonskom ozračju postave ga tu gdje jeste i treba da bude”, završila je svoje obraćanje javnosti autorica udžbenika Društvo 5 Enisa Kulašin.