Biro za istraživačko novinarstvo (The Bureau of Investigative Journalism, TBIJ), ugledna neprofitna novinska organizacija sa sjedištem u Londonu, objavila je 6. avgusta 2024. godine alarmantno istraživanje koje otkriva zabrinjavajući trend širenja nasilja putem desničarskih komunikacionih kanala.

U svom najnovijem izvještaju pod naslovom „Upute za pravljenje bombi i pozivi na genocid cirkulišu na desničarskim komunikacionim kanalima“, TBIJ je opisao kako se Telegram grupe koriste za širenje uputa za pravljenje bombi i poziva na genocid, uključujući eksplicitne zahtjeve za „Srebrenicu 2.0“ i uništavanje džamija. Ovi sadržaji pojavili su se tokom nedavne hefte nemira u Velikoj Britaniji, koja je uslijedila nakon tragičnog napada u Southportu.

Dana 29. jula 2024. godine, Southport, Merseyside, postao je poprište stravičnog napada nožem u plesnom studiju, gdje su ubijena tri djeteta, a deset osoba, uključujući osmoro djece, povrijeđeno. Napadač, Axel Rudakubana, 17-godišnji britanski državljanin rođen u Cardiffu čiji su roditelji iz Ruande, uhapšen je na licu mjesta i suočava se s optužbama za tri ubistva, deset pokušajaubistava i posjedovanje oštrih predmeta.

Motiv napada još uvijek nije utvrđen, a policija Merseyside ne tretira slučaj kao teroristički čin.

Nemiri koji su uslijedili nakon napada počeli su 30. jula kada je gomila, za koju se vjeruje da su podržavaoci English Defence League-a, okupila ispred džamije u Southportu. Ova grupa, vođena dezinformacijama koje su se širile putem društvenih mreža, pogrešno je vjerovala da je osumnjičeni za napad muslimanski imigrant.

Istraživanje TBIJ-a otkriva da su Telegram grupe korištene za širenje opasnih narativa koji uključuju pozive na genocid protiv muslimana, evocirajući „Srebrenicu 2.0“, kao i za pružanje detaljnih uputa za izradu eksploziva, bombi i drugih nasilnih sredstava.

Prijetnje smrću upućene su istaknutim ličnostima poput ministrice unutrašnjih poslova Yvette Cooper, poslanika Reform UK Richarda Ticea i Nicka Lowlesa, izvršnog direktora organizacije Hope Not Hate.

U devet Telegram grupa, TBIJ je identificirao brojne objave koje direktno podstiču nasilje ili pružaju upute za izvođenje nasilnih djela. Također, grupe su sadržavale sadržaje koji potiču islamofobiju, rasizam i antisemitizam.

Jedna od grupa, koja je dostigla oko 14.000 članova prije nego što je uklonjena, objavila je listu ciljanih lokacija uključujući centre za imigrante i kancelarije advokata, a ova lista je dijeljena gotovo 1.000 puta u drugim Telegram grupama. Također, upućivani su pozivi na nasilne akcije protiv smještaja i vozila migranata.

Jordan Wildon iz Prose Intelligencea ističe da ove grupe predstavljaju širi međunarodni pokret ekstremnih bijelih nacionalističkih frakcija koje teže nasilju kako bi ostvarile svoje ciljeve. Čini se da su neki administratori ovih grupa smješteni izvan Velike Britanije, uključujući jednog u Finskoj koji upravlja kanalom sa nacističkom propagandom i drugim ekstremističkim sadržajem.

Izvještaj TBIJ-a osvetljava rastući trend opasnih narativa unutar desničarskih online zajednica, naglašavajući hitnu potrebu za budnim stalnim nadzorom i odlučnom intervencijom kako bi se spriječilo daljnje nasilje i ekstremizam.

Bošnjacima se toplo može preporučiti njihov savjet: budni stalni nadzor i odlučna intervencija, jer se u Evropi priziva „Srebrenica 2.0“.