EnBW energetska kompanija iz Karlsruhea ima misiju: opremiti Njemačku stanicama za punjenje električnih automobila. U tu svrhu kompanija trenutno provodi opsežan projekt i gradi mega park za punjenje na čvoru autoceste Kamener u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. EnBW ondje ugrađuje 52 HPC punionice (High Power Charger), odnosno brze punionice kapaciteta punjenja do 300 kilovata.

Ovisno o električnom automobilu, petominutno punjenje trebalo bi omogućiti prelazak automobila do 100 kilometara. Vozila koja nemaju funkciju brzog punjenja, trebala bi se moći puniti na dvije integrirane tačke za punjenje izmjeničnom strujom. Ovisno o tarifi, cijene punjenja izmjeničnom strujom su između 36 i 45 centi po kilovatsatu te između 46 i 55 centi po kilovatsatu za brzo punjenje.

Ponuđena električna energija trebala bi biti isključivo “zelena električna energija”. Odgovarajuću energiju trebao bi osigurati fotonaponski sistem odgovarajuće snage koji se postavlja na krov e-punionice. Neiskorištenu energiju treba uvesti u električnu mrežu. Osim toga, EnBW želi svojim korisnicima staviti toalete na raspolaganje. Kamion s hranom trebao bi biti u prostorijama u vrijeme špica.

EnBW ima daljnje planove. Energetska kompanija gradi ciljane brze punionice i očito želi pokriti potrebe punionica u Njemačkoj. Prema procjenama, 2030. godine bit će potrebno 440.000 javno dostupnih punionica. Za usporedbu: početkom oktobra registrirane su 48.084 punionice, od kojih samo 6.845 omogućuje brzo punjenje s više od 22 kilovata snage.