Odlazak u zatvor je za Fadila Novalića iskušenje na koje je spreman i koje može i mora savladati. Novalić je uvjeren da posljedice montiranog sudskog procesa kojemu je bio izložen neće trpjeti samo on nego i cijelo društvo jer ovakva praksa obračuna s neistomišljenicima će postati modus operandi u narednom periodu.

“Sada je trebalo skinuti federalnog premijera i jednu stranku, ali u narednom periodu ne možemo garantirati da neće skinuti nekog od naših najkrupnijih vlasnika kompanija, da bi na njihovo mjesto došle neke druge kompanije koje žele tržište za sebe, iz politike montiranje će se pomjeriti u privredu”, govori Novalić, objašnjavajući do koje mjere se pravosuđe pomjerilo od onoga šta ustvari treba da radi.

Novalić otkriva do koje mjere je u ove procese uključena vladajuća trojka i dio međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Novalić je govorio o bosanskohercegovačkoj namjenskoj industriji, o detaljima uspješnih poteza koje je poduzimao tokom svog mandata, dao predviđanja o privrednom sunovratu koji se može očekivati u narednom periodu zbog lošeg političkog rukovodstva, otkrio detalje o podršci koju je na početku svojeg mandata imao od međunarodne zajednice te objašnjava kada je primijetio da su promijenili kurs, nadalje, otkriva ko je sve iz institucija međunarodne zajednice“razgrabio” njegove stručne savjetnike koje je upravo on pronašao , a nakon što su zajednički pokazali rezultat.

Šta su interesi međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, ko je kome u tim odnosima “prijatelj” i pod koju cijenu, koliko je energije i novaca USAID potrošio na stvaranje negativnog imidža SDA, koja je bila uloga dijela medija i kolika su bila sredstva koja su primili za lansiranje afere “Respiratori”, zašto vladavina zakona više ne postoji i do koje je mjere atrofiralo pravosuđe u našoj zemlji, šta su naše simpatije prema Istoku i šta je naša pozicija na Zapadu, kako je na pravosnažnu presudu reagirala njegova porodica…

Novalić tvrdi da njegova borba ne prestaje odlaskom u zatvor, da ne odustaje niti od političkog angažmana niti od rekonstruiranja pravosuđa koje je u očajnom stanju. “Od sada pa do kraja života ja ću se baviti time”, poručuje Novalić.

Pogledajte cijeli Podcast: