Nekadašnji predsjednik Naše stranke, a sada zastupnik Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Dennis Gratz nedavno je na platformi X (Twitteru) svoje bivše stranačke kolege nazvao „ljudima kože preplanule na plažama Malte ili Ibize koji žive u bubbleu zvanom Sarajevo s 2.000 KM neto plate“. Ukratko, opisao ih je kao sarajevocentričnu elitu kojoj je više stalo do njihovog imaginarnog ugleda nego do stvarnih potreba stanovništva države.

Da je Gratz u potpunosti imao pravo, dokazao je Edin Forto, predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH. Blijedi Forto, koji na sva novinarska pitanja koja se tiču njegovog resora uglavnom odgovara s „ne znam“, kome nekoliko vlasnika tehničkih pregleda određuje visinu cijena registracije vozila, pokazao je lice klasičnog ovdašnjeg modernog nazoviliberala. Ministar komunikacija odlučio je da prekine komunicirati na društvenoj mreži X, odnosno Twitteru.

Jedna nogara političke skemlije zvane „trojka“ Edin Forto prvo je na Twitteru blokirao svakog ko bi ga kritizirao, što je odlika članstva te nazovistranke, da se brišu komentari i blokira svaka kritika. No, kada je shvatio da svijet zanimaju konkretni potezi, a ne priča o kesama, električnim skuterima i skupljanju parova koji su se vjenčali u opkoljenom Sarajevu, Forto je odlučio pobjeći s Twittera, a to svoje novo dezerterstvo opravdati, kako je rekao, nedostatkom „britkosti, oštrine, ali i humora“.

Nedostajalo je još samo ono njegovo čuveno: „Ja se ovdje više ne vraćam.“ Svemu treba dodati kako je riječ o trendu, trenutku u kojem se snažno kritikuje Twitter i njegov vlasnik Elon Musk, čemu se ovih dana pridružila i birokratija Evropske unije.

Stoga, Fortino pojašnjenje kako su mu „sistemsko dezinformisanje, proruski i huškački algoritmi i desničarska politika vlasnika firme X neprihvatljivi“ nije nikakva hrabrost niti karakter, nego pomodarstvo. Jer da je drugačije, ne bi bio u koaliciji s političarima čiji je čitav politički habitus sistemsko dezinformisanje, proruski algoritam i desničarska politika.