Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je telegram saučešća predsjedniku Republike Irske Michaelu D. Higginsu zbog eksplozije na tamošnjoj benzinskoj pumpi.

-Sa tugom sam primio vijest o pogibiji desetero ljudi u Republici Irskoj, u eksploziji na benzinskoj pumpi u okrugu Donegal. Upućujem izraze najdubljeg saučešća porodicama žrtava, Vama lično i prijateljskom irskom narodu. Uz vas smo u našim mislima i molitvama - navodi se u telegramu.

U razornoj eksploziji benzinske pumpe u Irskoj smrtno je stradalo desetero ljudi, a britanski mediji javljaju da je među njima i petogodišnja djevojčica koja je u prostor trgovine ušla s ocem kako bi mami kupila tortu za rođendan.

˝Masakr. To je jedini način da se to opiše. Nekoliko momaka je požurilo izvući ljude i pokušati doći do onih koji su ostali zarobljeni unutra, ali bila je to opasna situacija˝, kazala je jedna mještanka, dok je drugi čovjek izjavio da je njegova supruga imala nevjerovatnu sreću jer je platila benzin i izašla sa benzinske stanice nekoliko sekundi prije eksplozije.

Nakon eksplozije, mještani su formirali ljudski lanac kako bi pokušali pomoći unesrećenima u trgovini benzinske pumpe i spasiti neke od onih koji su ostali unutra zarobljeni. Uspjeli su osloboditi jednu teško ozlijeđenu djevojku, u srednjim tinejdžerskim godinama, ali nisu uspjeli doći do njezine prijateljice.

Nakon tragedije oglasio se i irski politički vrh. Zamjenik irske premijerke Leo Varadkar eksploziju je opisao kao 'nezamislivu tragediju', dok je predsjednik Irske Michael D Higgins eksploziju nazvao 'užasnom'.

Irski premijer Micheal Martin rekao je da je petak bio 'najmračniji dan' za Donegal i Irsku.

'Moje misli i molitve danas su s onima koji su izgubili živote i onima koji su ozlijeđeni u razornoj eksploziji u Creesloughu', rekao je Martin, prenosi agencija Dpa.