Tetris | 04.04.2021.

Neprihvatljivo i kažnjivo ponašanje

DŽAFEROVIĆ: Svako ko širi dezinformacije i paniku mora biti odgovoran pred zakonom

"Plasiranje neprovjerenih i nepotkrijepljenih tvrdnji u vezi sa odgovorom zdravstvenih institucija na pandemiju koronavirusa, a kojem svjedočimo proteklih dana u bh. javnosti, predstavlja neodgovorno ponašanje, prije svega prema pacijentima i njihovim porodicama, kao i ljekarima koji se bore za njihove živote", saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

R.I.

U saopćenju se navodi da, u trenutku kada ulazimo u drugu godinu nezapamćene krize, širenje špekulacija s ciljem unošenja nemira i podrivanja povjerenja u zdravstvene institucije može imati koban efekat za sve nas.

Dodaje se da takvom društveno neodgovornom ponašanju treba stati ukraj. Zdravstvene institucije imaju zakonsku nadležnost, obavezu i profesionalnu osposobljenost da iznose tačne podatke o stanju u COVID odjeljenjima, što one i čine.

- Tako je Zavod za javno zdravstvo objavio juče informaciju da je najniža stopa smrtnosti u državi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Kantonu Sarajevo. To izravno demantira dezinformacije o radu KCUS-a.

Sistemsko širenje dezinformacija i teorija zavjera u svim državama predstavlja neprihvatljivo i kažnjivo ponašanje, naročito u vremenu pandemije. Svako ko u ovakvoj situaciji radi političkih razloga svjesno širi dezinformacije i paniku, ugrožava živote pacijenata, i mora biti odgovoran pred zakonom – navodi se u saopćenju.

Izvor: Fena

VIŠE O TEMI: MEDIJSKO-POLITIČKI TERORIZAM: Evo ko stoji iza poziva na linč doktora!

VIŠE O TEMI: ON PLAŠI JAVNOST RESPIRATORIMA: HDZ-ov “smrtonosni” doktor Zoran Karlović

VIŠE O TEMI: SVE ZNAJU: Ne trebaju doktori onima koji vjeruju Kešmeru i Hadžović

VIŠE O TEMI: KCUS: Idu krivične prijave, nije umro ni jedan pacijent na respiratoru ACM 812 A

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Parlamentarka predlaže vraćanje šipke u učionice

Podmetnut požar u džamiji u Švedskoj

Zildžić danas na slobodi, određena mu mjera kućnog pritvora

Sarajevo: Uručenjem certifikata okončan treći ciklus Ljetne škole diplomatije