Reakcija dr. Elvira Duranovića

Stoljećima je usud svake generacije Bošnjaka borba za državu Bosnu i Hercegovinu. Početkom 90-ih godina XX stoljeća Agresija na Bosnu i Hercegovinu predstavljala je najveću opasnost za opstojnost cjelovite države.

Hrabrošću pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine ta je opasnost otklonjena, ali ne i definitivno eliminisana tako da latentna opasnost još uvijek postoji i vjerujem neće prestati ni u budućnosti. Trenutna politička situacija u Bosni i Hercegovini i politički dogovori koje svjedočimo ovih dana odraz su složenog uređenja države s jedne strane i demokratskog izbornog sistema s druge koji je omogućio strankama koje individualno nisu pobjednice na izborima da udružene učestvuju u vlasti.

Iako se čini da bošnjačke stranke koje ovih dana formiraju vlast djeluju protiv državnih interesa (izostavljanje pitanja ulaska u NATO), za razliku od ranijih bošnjačkih stranki na vlasti koje su na tome insistirale, to su ipak samo stranački dogovori koji ne proizvode nikakve sankcije.

Smatram da opasnost za opstojnost države Bosne i Hercegovine danas nije izraženija u odnosu na ranije godine, a zato ću ponuditi dva argumenta. Vjerujem da će, kada na dnevni red u Parlamentarnoj skupštini BiH dođu zakoni kojima se reduciraju nadležnosti države, bošnjački parlamentarci iz stranaka koje budu na vlasti glasati protiv takvih zakona jer je prevelika cijena plaćena da bi se neko u skupštinskim klupama kockao s državom.

Drugo, mnogo važnije, najjača bošnjačka stranka, ako i ne bude u vlasti, ima kapacitet da kroz građanski aktivizam zaustavi bilo kakav pokušaj redukcije državnih ovlasti. Vrijeme je da se svi Bošnjaci aktivno uključe u političke procese i budno prate šta se dešava u skupštinskim klupama kako bi mogli adekvatno građanski djelovati na zaštiti državnih interesa.

Što se tiče reduciranja političkog utjecaja Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, to je evidentno, ali za to smo krivi svi mi Bošnjaci jer nemamo ni viziju ni strategiju razvoja sopstvenih nacionalnih institucija.

 


NAPOMENA: Redakcija sedmičnog lista Stav odgovara na zahtjeve svojih čitatelja koji su nam u više navrata sugerirali da potičemo bošnjačke intelektualce na reakcije s obzirom na tešku i neizvjesnu političku situaciju u kojoj se našao bošnjački narod. Pokušaji obespravljivanja političke volje Bošnjaka, uzurpiranje njihovih pozicija zagarantiranih konstitutivnošću, sumnjivi koalicijski sporazumi koji navješćuju prodaju nacionalnih i državnih interesa, sve veći polaritet između probosanskih stranaka u Bosni i Hercegovini, sve veća sukobljenost i nejedinstvo unutar bošnjačkog društva povod su da potaknemo reakcije bošnjačkih intelektualaca. Oni imaju što za reći i nisu izumrla vrsta, iako ih se proziva za šutnju. Sedmični list Stav će u narodnim brojevima u rubrici Građanski senat donositi njihova mišljenja, izjave, analize i reakcije koje se tiču aktuelnog stanja u državi Bosni i Hercegovini.