Izrael je danas vratio u Gazu hiljade radnika iz Pojasa koji su bili u zemlji na dan početka rata i nisu se mogli vratiti svojim domovima. Masovno su uhapšeni ili prisilno prebačeni na Zapadnu obalu, usred općeg raspoloženja u Izraelu koje je pretpostavljalo da su nadničari mjesecima iskorištavali svoje poslove u Izraelu kako bi prikupili obavještajne podatke koji su omogućili napad Hamasa sedmog oktobra.

Netransparentnost i tvrdnje o mučenju i zlostavljanju prate cijeli proces. “Stavili su nas u kamp koji nije bio dostojan ni za životinje. Mučili su nas elektrošokovima i pustili pse na nas", rekao je jedan od njih, Yasser Mostafa, agenciji France Presse u Gazi. Na slikama ih možete vidjeti iscrpljene i bez stvari. Neki imaju tragove rana i pokazuju plave narukvice s brojem za identifikaciju.

“Bili smo u zatvoru 25 dana i danas su nas doveli ovdje. Ne znamo što se događa u Gazi, nemamo pojma o situaciji", rekao je drugi, Nidal Abed. “Usluživali smo ih, radili za njih, u domovima, u restoranima, na tržnicama, po najnižim cijenama. I unatoč tome, poniženi smo”, izjavio je Yamal Ismail agenciji Reuters.

Ne zna se tačan broj stanovnika Gaze koji su ovog petka prešli granicu, uglavnom preko prijelaza Kerem Shalom. Zapravo, vlasti ne daju nikakvu brojku (niti nevladine organizacije to znaju) koliko ih je zapravo tog dana bilo u Izraelu, budući da su se neki vratili u Gazu provesti vikend, a drugi su bili na Zapadnoj obali. Sigurno je samo da je 7. oktobra 18.500 stanovnika Pojasa imalo dozvolu za rad u zemlji.

Sedam dana nakon početka napada na Gazu, zamjenik guvernera Ramale, Hamdan Barghuti, procijenio je da u Izraelu u sportskim centrima, hostelima ili hotelima na Zapadnoj obali boravi 3200 stanovnika Gaze s radnom dozvolom. Ubrzo nakon toga, izraelski televizijski kanal 12 procijenio je da je broj uhapšenih 4.000. Ministarstvo rada Palestinske uprave napravilo je sličnu procjenu. Odnosno više od 7000 ukupno.

Šest izraelskih nevladinih organizacija podnijelo je ovog četvrtka hitnu peticiju Vrhovnom sudu zbog očitog nezakonitog pritvaranja 568 stanovnika Gaze u najmanje dvije izraelske vojne baze na Zapadnoj obali, "protiv njihove volje, izolirani od svijeta, bez pristupa pravnom zastupanju i lišeni prava na pošteno suđenje", rekla je jedna od njih, Gisha, u izjavi u kojoj sumnja da su držani u "neljudskim" i "iznimno teškim" uslovima te "podvrgnuti velikom fizičkom i psihičkom nasilju zlostavljanje." .

Prisilni povratak uslijedio je ubrzo nakon što je odobren na sastanku izraelskog sigurnosnog kabineta. Prošle ponoći, premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će "radnici iz Gaze koji su bili u Izraelu na dan izbijanja rata biti vraćeni u Gazu" i da "nikada više neće biti palestinskih radnika" iz Pojasa.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava bio je "duboko zabrinut" zbog ovog protjerivanja. Njegov glasnogovornik, Liz Throssell, osudila je na press konferenciji u Ženevi da se ovi zaposlenici danas vraćaju "unatoč ozbiljnosti situacije" u palestinskoj enklavi, u kojoj izraelsko bombardiranje ubija stotine ljudi svaki dan a kopnene snage već okružuju glavni grad. Broj mrtvih premašio je 9.000 u manje od mjesec dana.