Sjećate li se kontroverznog videa u kojem se vidi navijač West Hama kako ušmrkava kokain sa ćelave glave drugog navijača? Dogodilo se to prošlog marta i izazvalo veliki skandal koji je natjerao klub da oštro odgovori. Na snimci se vidi ćelavi muškarac koji sjedi na tribinama i po glavi mu je posuto nešto što liči na bijeli prah. Nekoliko trenutaka kasnije, drugi navijač West Hama prilazi s leđa kako bi ušmrkao prah, navodno kokain.

U videu se čuje smijeh ostalih ljudi na tribinama koji ohrabruju mladića na ovako sramotan čin: "Hajde Johne, učini to." Nakon što je prestao šmrkati, navijač: "Irons, Irons!" Navijači West Hama sebe nazivaju "The Irons", što je nadimak kluba u vezi s Thames Ironworks and Shipbuilding Company, čiji su radnici osnovali Thames Ironworks FC.

Snimka je ubrzo postala viralna, a fanovi su izbačeni sa stadiona na neodređeno vrijeme. No, to je samo još jedan primjer problema koji muči Premier ligu. Upotreba droga postala je toliko uobičajena na i oko fudbalskih terena da su vlasti bile prisiljene primijeniti metode koje se inače koriste samo u noćnim klubovima i barovima.

Čelnici britanske Jedinice za nadzor fudbala tvrde da postoje dokazi na "većini stadiona" da su navijači uzimali nezanemarive količine droga. Šef policije Mark Roberts kaže da klubovi Premier lige i EFL moraju razmišljati kao "noćni klubovi" u pokušaju da se pozabave raširenim problemom.

Upozorenje dolazi upravo u trenutku kada je Odbor britanske vlade za sport i kulturu objavio novi izvještaj, pozivajući klubove i policiju da "ozbiljnije" shvate upotrebu droga u fudbalu kao dio važne ofanzive protiv huliganizma. "Postoje brojni dokazi o prilično intenzivnom korištenju na većini stadiona. To je dokazano različitim radnjama: čistimo toalete prije utakmica kako bismo bili sigurni da su čisti i nakon toga uzimamo uzorke i rezultat je stvarno alarmantan. Također smo proveli operacije s psima za borbu protiv droge i pronašli ogromnu količinu odbačenih vrećica ispod sjedala." Navijači za koje se utvrdi da su na utakmicama počinili prekršaje s drogom mogu dobiti zabranu prilaska stadionima između tri i deset godina.

No, droga nije problem samo navijača. Poznati fudbaleri počeli su tražiti pomoć nakon što su postali ovisni o snusu, nekoj vrsti duhana. Vrećice se stavljaju u usta poput staromodnog duhana za žvakanje i smatraju se manje štetnima od cigareta, ali njihovi rizici nisu zanemarivi. To su vrećice napunjene vlažnim prahom tamne boje koji se dobiva zagrijavanjem duhana na temperaturu ispod tačke izgaranja u procesu koji se naziva pasterizacija.

Nakon što se zapakiraju, vrećice se postavljaju između desni i obraza ili ispod jezika. Nakon stavljanja u usta korisnici mogu uživati u njegovom okusu i prije svega u učinku nikotina. Napadač Leicestera Jamie Vardy, stoper Manchester Uniteda Victor Lindelof i stoper Newcastlea Emil Krafth neki su od igrača koji su priznali da koriste "snus" zbog njegovog navodnog umirujućeg učinka.

Premier liga upozorava da ima mnogo igrača koji su se navukli i bore se sa svojom ovisnošću. Zabrinutost je tolika da Udruga profesionalnih fudbalera istražuje slučaj ne samo zbog strašnih posljedica po zdravlje već i zbog utjecaja na djecu koja bi mogla kopirati svoje uzore.